FILM O VELIKANIMA OPERE: Počelo snimanje dokumentarnog ostvarenja o umetnicima poreklom iz Republike Srpske

V.V.S.

23. 08. 2024. u 16:59

U NARODNOM pozorištu u Beogradu snimljene su prve scene dokumentarnog filma o operskim velikanima poreklom iz Republike Srpske.

ФИЛМ О ВЕЛИКАНИМА ОПЕРЕ: Почело снимање документарног остварења о уметницима пореклом из Републике Српске

foto R. Radetić

Pored Radmile Smiljanić i njenog oca Branka (čije ime nosi Muzička škola u Gradišci), njenog sina Nikole Mijailovića, u filmu govore prvakinje Opere Snežana Savičić Sekulić, Ivana Dragutinović Maričić, Nataša Jović Trivić i Dragan Stevović.

Kako ističe Bojan Vujinović, producent i organizator ovog dokumentarnog projekta, operski velikani postali su neka vrsta kulturnih ambasadora Gradiške. Među junacima filma su i Mladen Sabljić, operski reditelj (rođen u Gradišci 1923. godine), Borislav Popović, dugogodišnji reditelj Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, poreklom iz Donjih Podgradaca. Iz Republike Srpske potiču i Miroslav Čangalović, rođen u Glamoču, Banjalučanke su Nataša Jović i Dunja Simić, iz Prijedora su došli Mladen Prodan i Nina Fuštar, dok je Snežana Savičić iz Gerzova kod Mrkonjić Grada...

Snimanje filma je povereno "Kozara filmu", a premijera je planirana u septembru, povodom otvaranja obnovljene zgrade Muzičke škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje