FILMSKI SUSRETI OTVORENI URUČENJEM NAGRADA: “Pavle Vuisić” glumcu Svetozaru Cvetkoviću i posthumno Žarku Lauševiću

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 08. 2024. u 23:51

FESTIVAL glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" otvoren je večeras u Nišu dodelom glumcu Svetozaru Cvetkoviću nagrade "Pavle Vuisić", koja je posthumno pripala i Žarku Lauševiću (1960-2023).

ФИЛМСКИ СУСРЕТИ ОТВОРЕНИ УРУЧЕЊЕМ НАГРАДА: “Павле Вуисић” глумцу Светозару Цветковићу и постхумно Жарку Лаушевићу

Foto N. Skenderija

Na svečanom otvaranju 59. "Filmskih susreta" na Letnjoj pozornici Niške tvrđave, nagradu za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu Cvetkoviću je predao predsednik Udruženja filmskih glumaca Rastko Janković.

Primajući statuu sa likom čuvenog glumca Vuisića (1926-1988), Cvetković je priznao da bi voleo da je u mogućnosti danas da sa Lauševićem podeli "zajedno ovakvu jednu čast i znamenje koje je najviše u životu", koje je dobio, a nagradu je posvetio doktorki Nadi Basari koja je uticala na to da je i danas živ.

-Veliku zahvalnost dugujem svima koji su pre mene bili ovde, a najviše sam zahvalan svojoj deci koja su imala strpljenja i ljubav za likove koje sam donosio kući, naveo je Cvetković.

Nagradu "Pavle Vuisić", koja je pripala posthumno Žarku Lauševiću, primila je njegova supruga Anita Laušević od glumca Petra Benčine.

Pred posetiocima na Letnjoj pozornici, emotivne reči o Lauševiću su uputili glumci Irfan Mensur, koji je rekao da još nije našao čoveka koji će mu slati tekstove da pita "jesu li dobri ili loši", i Mima Karadžić koji je istakao da je "Žarko itekao zaslužio ovu nagradu".

Festival je tradicionalnim rečima "Glumci, tvrđava je naša", proglasila otvorenim Danica Maksimović, predsednica žirija u kome su i Hristina Popović i Aleksandar Srećković Kubura.

-Svaki glumac treba prvo sebe da uveri u ono što radi, a tek onda i publiku. Kad se dogodi idealan spoj te dve magije, glumci i publika srastaju u jedno, poručila je Maksimović.

Prve večeri su prikazani filmovi "Za danas toliko“ reditelja Marka Đorđevića, gde igraju Filip Đurić, Ivana Vuković, Milica Jovović, Miona Pejković, Nikola Rakočević, Goran Bogdan, Darija Vulić i Đorđe Đoković, kao i "Nedelja“ Nemanje Ćeranića, u kome su Husein Alijević, Marko Janketić, Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić, Alen Selimi, Ana Pindović, Zlatan Vidović, Milica Janevski i drugi.

Na festivalu će do 30. avgusta biti prikazano u glavnom takmičarskom programu 12 domaćih filmova, među kojima su uz "Za danas toliko" i "Nedelje", i "Čuvari formule", "Poslednji strelac", "Megdan: između vode i vatre", "78 dana", "Heroji Halijarda", "Sunce mamino", "Ruski konzul", "Živi i zdravi", "Jorgovani" i "Radnička klasa ide u pakao

Kako je najavljeno, poslednje festivalske večeri biće dodeljene nagrade festivala i revijalno prikazani kratki film "Služba" reditelja Andreja Šepetkovskog sa Vesnom Trivalić u glavnoj ulozi i dokumentarac "Izvan vremena - Bilja Krstić" autorke Branke Bešević Gajić.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI NE MOGU DA DOĐU SEBI: Videli ono što je Nikola Jokić uradio u Sloveniji i ostali u šoku (VIDEO)