"VELIKI KREATOR" U PRODAJNOJ GALERIJI "BEOGRAD": Novi radovi Kristine Pirković

M.A.K.

26. 08. 2024. u 13:59

ZAMIŠLjENI kao simboličke predstave egzistencijalne teskobe savremenog čoveka, radovi Kristine Pirković, koji obiluju groteskama, košmarnim prizorima apokaliptičnog mizanscena, naći će se, od četvrtka 29. avgusta u 19 časova, pred publikom, na izložbi "Veliki Kreator" u Prodajnoj galeriji Beograd.

ВЕЛИКИ КРЕАТОР У ПРОДАЈНОЈ ГАЛЕРИЈИ БЕОГРАД: Нови радови Кристине Пирковић

Foto promo

Osnovne i master studije ova autorka završila je na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Do sada je imala više od dvadeset samostalnih izložbi, a od priznanja koje je dobila izdvajaju se Druga nagradu za crtež iz Fonda Vladimir Veličković i nagrada za rad na papiru 66. Oktobarskog salona u Šapcu.

- Kod Kristine Pirković, užasi bezobličnog i deformisanog okružuju nas u sučeljavanju elemenata i figura, od simbola dečije nevinosti, kao što su igračke i nasleđe detinjstva, do onih džinovskih deformiteta sa kojih nas paklena zloća posmatra kezeći zube - piše u tekstu koji prarti izložbu Marija Đurić, istoričar umetnosti. - Upravo u taj pakao lepog ovde hoćemo da siđemo. To je nemoguće učiniti, a da pritom ne uđemo i u pakao zla, u stvarni pakao, zato što najružnije ružno nije ono što nam se u slici ne sviđa (organi bez tela, deformisana bića ili čudovišta koja gledamo širom otvorenih očiju), nego je to egoizam koji ludilo neočekivano pokazuje u svojim perfidnim i frivolnim gestovima...

Izložba traje do 16. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!