U SLUŽBI NACIONALNOG IDENTITETA: Sporazum Etnografskog muzeja i ansambla "Kolo"

M.A.K.

27. 08. 2024. u 18:31

DIREKTORI Etnografskog muzeja i Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "Kolo", Marko Krstić i Zdravko Ranisavljević, potpisali su sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, koji određuje strateške prioritete zajedničkog delovanja na polju očuvanja srpskog kulturnog nasleđa.

У СЛУЖБИ НАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА: Споразум Етнографског музеја и ансамбла Коло

Foto promo

Tako će ove dve republičke institucije bliže sarađivati na planu zaštite i promovisanja nacionalnog kulturnog nasleđa, a kako je to Krstić naglasio "posebno jer je srpsko tradicionalno kolo upisano na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva". Zajedničke aktivnosti će se odnositi i na prezentaciju obrazovnih, kulturnih i umetničkih vrednosti Srbije u zemlji, kao i u inostranstvu.

- Etnografski muzej u Beogradu predstavlja ključnu republičku ustanovu kulture u polju zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa Republike Srbije, što ga stavlja u red prvih partnera Nacionalnog ansambla "Kolo" na planu jačanja nacionalnog identiteta kroz domene narodne igre i muzike kao dela izvođačkih umetnosti prema Zakonu o kulturnom nasleđu - istakao je Ranisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIŠE SILE SU TU U IGRI! Novak Đoković objasnio Amerikancima kako stoje stvari sa Bogom