HAJKA NA LEČIĆA: Zbog "Oleane" otkazano učešće "Zatvaranja ljubavi" na Festivalu duodrame u Topoli

V.STRUGAR

28. 08. 2024. u 12:40

SAMO nekoliko dana uoči početka 11. Festivala duodrame u Topoli, organizatorima ove pozorišne fešte stigao je dopis reditelja Luke Jovanova čija je predstava "Zatvaranje ljubavi" (sa Slavenom Došlom i Majom Šušom) Bitef teatra trebalo da otvori festival, u kome se "otkazuje" nastup zbog učešća Branislava Lečića. U mejlu se navodi:

ХАЈКА НА ЛЕЧИЋА: Због Олеане отказано учешће Затварања љубави на Фестивалу дуодраме у Тополи

foto KC Tivat

- Saznali smo iz objavljenog programa da će se u ovogodišnjoj selekciji Festivala duodrame naći i predstava "Oleana" rađena po tekstu Dejvida Memeta koji govori o muškarcu na poziciji moći kojeg mlada žena optuži za seksualno nasilje. U pomenutoj predstavi igra i glumac optužen upravo za seksualno nasilje od strane nekoliko svojih koleginica koji je, osim toga, nizom javnih nastupa pokazao neprimeren odnos prema pomenutoj temi. Stoga se ovim putem javljamo sa odlukom da se predstava "Zatvaranje ljubavi" povlači iz takmičarske selekcije Festivala. Iz poštovanja prema publici i priči koju želimo da ispričamo, spremni smo da odigramo predstavu revijalno, van programa - ističe u pismu mladi reditelj, koji se oglasio u ime ekipe predstave, i nastavlja: - Verujemo u pozorište zasnovano na stvaranju sigurnog i prijatnog okruženja za rad u kome će se svi akteri osećati uvaženo, dostojanstveno i poštovano. S tim u vezi, ne želimo da naša predstava bude deo takmičarske selekcije u kojoj je i predstava "Oleana", jer smatramo da bi time nenamerno podržali i dali legitimitet ponašanju koje smatramo duboko zabrinjavajućim i neprihvatljivim.

Na kraju teksta, uz zahvalnost na pozivu i mogućnosti igranja predstave, izražava se nada da će se njihova odluka "uvažiti, te obavestiti ih o pristanku ili odbijanju saradnje".

foto D.Maksimović

"Zatvaranje ljubavi"

I dok direktor Bitef teatra Miloš Latinović (na čijem sajtu se "Zatvaranje ljubavi" nalazi kao deo tekućeg repertoara) kaže da oni nemaju uticaj na gostovanja, jer su samo domaćini predstave kada se igra u Beogradu, selektor Festivala duodrame Irfan Mensur ogorčen je zbog ovakvog gesta:

- Kao selektor Festivala odbijam ponudu reditelja da se revijalno odigra predstava, jer ne zaslužuje da se pojavi na festivalu koji slavi pozorište! Ne branim Lečića već zdrav razum. Mislim da ni Egon Savin koji je režirao "Oleanu" nije zaslužio da se predstava stavlja u kontekst bilo čega što bi oskrnavilo pozorišnu umetnost, a pogotovo što nigde nije dokazana Lečićeva krivica. Taj izvesni Luka Jovanov pravi skandaloznu stvar, povlači predstavu s Festivala na kojoj se pojavljuje i Lečićeva predstava. Kao selektor branim integritet pozorišta, ne želeći da se ono koristi za pojedinačne obračune i izlazak u javnost minornog reditelja koji se ne ustručava da i Lečića i Savina stavlja u kontekst nečega što treba da provocira javnost u negativnom smislu. To je, jednom rečju, primitivizam s kojim se želi doći do javnosti.

Mensur podseća da na ovom festivalu igraju respektabilni umetnici koji smatraju da pozorište treba slaviti, dok Jovanov pokreće temu koja je davno zatvorena.

- Da postoji išta dokazano, u jednom intervjuu sam rekao da bih Lečića izbrisao iz mog telefona i ne bi postojao u mom životu! Ali, ja ne mogu na osnovu rekla-kazala i protiv dokazane nevinosti da dozvolim da se čovek osuđuje. To je van mozga, anticivilizacijski čin. Ne branim Lečića, branim zdrav razum i pozorište od primitivizma.

Ništa manje od Mensura zbog ovog "incidenta" nije ogorčen ni reditelj Egon Savin:

- Pošto nemaju nikakve dokaze, to može biti jedino mržnja inferiornih prema uspešnom umetniku. To je jedna besomučna i besprizorna hajka.

Da podsetimo, predstava "Zabranjena ljubav" nezavisna je produkcija premijerno izvedena na ovogodišnjem Belefu, rađena po tekstu savremenog francuskog pisca Paskala Rambera, za koju akteri navode da želi da "ohrabri ljude na slušanje, da ih vrati slušanju, nauči slušanju, da od jednostavne prostorne distance između dvoje ljudi stvori čitav svet, mapu osećanja, mapu kretanja tuge, mapu smrvljenih nerava, otisak zajedničkog vremena"...

A šta o svemu ovome kaže sam Branislav Lečić?

- To su ozbiljne stvari, silovanje je zločin! Ne može se na osnovu uverenja da je neko kriv ponašati kao da jeste. Odakle im pravo da sude, kad nemaju ni jedan materijalan dokaz za to? Imaju samo svoje utiske na osnovu priče koje su međusobno podelili preko medija. Valjda je stvar u tome da se svaka krivica dokaže. Pa, ko je onda ovde žrtva?! Ovo nije samo atak na moju ličnost nego na egzistenciju i pravo na rad. Pet i po meseci sam ćutao i čekao da o tome kažu svoju reč policija i tužilaštvo, ustanovljeno je da nema nikakve veze sa istinom. Hoću da radim svoj posao, neću ništa više od toga.

Inače, ovo je četvrti put da se Lečiću stavlja "rampa": prvo se to desilo sa predstavom "Kad su cvetale tikve" u Beogradskom dramskom i zahtevom da izađe iz podele, potom i njegovim učešćem u žiriju na festivalu u Brčkom, a nedavno i angažovanjem u izboru za srpskog kandidata za Oskar.

Takmičarski program

NA Festivalu u Topoli (od 1. do 6. septembra) učestvuje predstava "Demokratija" u režiji i izvođenju Zijaha Sokolovića (sa Draženom Šivakom), duodrama Ljiljane Blagojević i Sonje Kolačarić "Sećaš li se", Srpsko pozorište iz Mađarske dolazi sa predstavom "Duh je naša domovina" (Alisa Lacko i Tibor Kakonji), "Oleana" (Branislav Lečić i Jovana Krstić), a u čast pobednika biće odigrana i duodrama Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" - "Putuj glumče" sa Marijom Stanković i Fuadom Tabučićem u podeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

URSULU FON DER LAJEN ČEKA PAKAO U EU: Ona još nije ništa videla