BEOGRADU KOJI SE UVEK IZNOVA RAĐA: U Maloj galeriji Doma vojske, 11. izložba posvećna likovnom stvaralaštvu inspirisanom prestonicom

Miljana Kralj

28. 08. 2024. u 18:21

NE zaboravimo da je Beograd mesto stvaranja umetnosti. Ta početna misaona iskra osvetlila je jedan skriveni Beograd kroz umetnost koja nastaje baš u njemu.

БЕОГРАДУ КОЈИ СЕ УВЕК ИЗНОВА РАЂА: У Малој галерији Дома војске, 11. изложба посвећна ликовном стваралаштву инспирисаном престоницом

Delo Željke Momirov Foto promo

Ovo ističe Marina Mone, autorka projekta "Beograd - grad u kome stvaram", koji će večeras od 19 časova, u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije (Braće Jugovića 19), 11. put okupiti umetnike čija je inspiracija i stvaralačko ishodište upravo naš glavni grad.

Prema konceptu koji je zamislila Marina Mone, umetnici su imali potpunu slobodu u likovnom izrazu, tako da će i na ovoj postavci biti prisutni radovi, kako mlađe, tako i starije generacije autora, a moći će da se vide dela koja pripadaju i figuraciji, ali i apstrakciji. Ono što povezuje sve ove umetnike i na različite načine utiče na stvaranje njihovih radova je - Beograd. A na pitanje šta umetnik može dati svome gradu, Marija Mone kaže:

- Zabeležene trenutke, svoje misli, doživljaje, razmišljanja, kritike, sudove, zabeležene poglede, osmehe, susrete, zagrljaje, poljupce, suze... rađanja i umiranja... Umetnik vam može dati sve što vam je poznato, viđeno na nepoznat i neočekivan način. Kroz dubok proces nastanka umetničkog dela umetnik vam pruža nova viđenja, ponekad intrigira, ponekad umiruje, provocira ili usrećuje. Nudi vam slobodu, nadu, igru... opominje vas ili vas podseća. Suptilno i nenametljivo uvodi vas u nepoznati svet u kome vam daruje sebe. Nakon svega ostaće umetnost da prenosi najtananije misli, želje i osećanja... I ostaće grad, rušen i ponovo podizan, skrnavljen i ponovo rođen, grad u kome smo živeli i stvarali svoju umetnost.

Foto promo

Rad Marine Mone

Kolektivnu izložbu "Beograd, grad u kome stvaram" ove godine čine dela blizu stotinu umetnika likovne i primenjene umetnosti i dizajna koji su svoje radove izveli u različitim umetničkim tehnikama: ulje na platnu, akvarel, grafika, fotografija, mozaik, batik, skulptura, keramika, dizajn... Za ovu postavku izabrao ih je stručni žiri, sačinjen od kustosa i članova Udruženja likovnih i primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

Radi tamo gde je rođena

AUTORKA projekta "Beograd - grad u kome stvaram" Marina Mone i sama je rođena u Beogradu, u kome i stvara. Završila je Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna i iza sebe ima više stotina kolektivnih izložbi, i više desetina samostalnih i autorskih projekata. Radove izvodi u keramici, skulpturi, kommbinovainim medijima, a bavi se i grafičkim dizajnom. Dobitnica je više nagrada i priznanja za stvaralaštvo i doprinos u oblasti kulture i umetnosti kod nas i u inostranstvu.

Tako su ove godine među izlagačima Željka Momirov, vajarka, koja se bavi si digitalnom grafikom, Đorđe Arnaut, vajar, predsednik ULUPUDS, koji je izložio skulpturu u terakoti, Ana Marinović, grafičar, zastupljena digitalnom grafikom. Slobodan Petrović je ovoj postavci doprinos dao svojom fotografijom, Risto Antunović bakropisom - akvatintom, Nela Horvat - batikom. Od mladih umetnika, koji su na samom početku karijere, prilika je pružena Katarini Gajović i Mariji Jovanović, studentkinjama vajarstva na FPUD u Beogradu.

Izložba u Maloj galeriji Doma vojske može se videti do 10. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LUDILO NA TRIBINAMA MARAKANE: Evo kako su navijači proslavili plasman Zvezde u Ligu šampiona (VIDEO)