AKO JARAC LAŽE, DOKAZI NE LAŽU: U Narodnom muzeju Vranja demantuju da je kod njih bronzana figurina sa poštanske marke tzv. Kosova

D. Ristić - M. Kralj

29. 08. 2024. u 06:45

TAKOZVANA država Kosovo plasirala je juče još jednu neistinu i to putem svoje pošte: u promet je pušteno izdanje poštanskih marki "Bronzani jarac" na kojoj je figura koja se navodno čuva u Muzeju u Vranju, a kako kažu "pripada kosovskom arheološkom nasleđu, što dokazuje nivo kulture i privrednog razvoja predaka Kosova".

АКО ЈАРАЦ ЛАЖЕ, ДОКАЗИ НЕ ЛАЖУ: У Народном музеју Врања демантују да је код њих бронзана фигурина са поштанске марке тзв. Косова

Foto Printskin

U saopštenju "Pošte Kosova" još stoji:

"Poštanska marka iz emisije 'Bronzani jarac' u svom motivu nosi lik jarca koji sedi i predstavlja redak i poseban arheološki nalaz. Bronzana figura jarca koji sedi potiče iz 6. veka pre nove ere na osnovu pisanih podataka. Slučajno je otkrivena 1939. godine, negde u Jaglenici, prizrenskom predgrađu. Ova figurica je dužine 6,5 centimetara i širine oko tri centimentra, dok je teška 380 grama".

Priština nastavlja sa manipulacijama

Foto dokumentacija Novosti

 

MINISTARSTVO kulture osuđuje još jedan pokušaj zloupotrebe kulturnog nasleđa i upućivanja lažnih tvrdnji i insinuacija, sa ciljem promocije jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i kreiranja nepostojećeg kulturnog identiteta, piše u jučerašnjem saopštenju, u kome se još dodaje:
- Ministarstvo ukazuje da u kontekstu progona i svakodnevnog ugrožavanja osnovnih prava Srba na Kosovu i Metohiji, u situaciji kada privremene institucije u Prištini očigledno nemaju nikakvu nameru da rasvetle makar ijedan napad na srpske crkve, manastire, groblja i spomenike kulture, Priština nastavlja da manipulacijama, revizionizmom i falsifikatima istorije i kulture, kao delom njene jednostrane i destruktivne agende, po pravilu prisvaja i otima onaj deo kulturnog nasleđe, koji je, samo zahvaljujući sticaju okolnosti, preživeo vandalizam.
Uz sve ovo, čak ni navod da se pomenuti artefakt nalazi u Muzeju u Vranju nije tačan.
Ovakav pokušaj manipulacije ne treba da iznenađuje imajući u vidu dugu istoriju skrnavljenja, uništavanja i ugrožavanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji. Istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasleđu najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju u cilju brisanja tragova svega što je srpsko. I umesto da stvori bar minimalne uslove da srpska kulturna i verska baština ne bude neprekidna meta ekstremizma na prostoru Kosova i Metohije, Priština radi isključivo na jednostranim projektima u cilju obmane međunarodne javnosti i pokušaju stvaranja utiska o tobožnjem postojanju nekog "kosovskog nasleđa".

Ovaj detaljno opisan artefakt iz bronzanog doba, međutim, jedino postoji na tom filatelističkom predmetu, ali ne i u Vranju. Direktorka Narodnog muzeja u Vranju Maja Aleksić, demantovala je navode da se figura bronzanog jarca čuva i izlaže u ovoj instituciji.

- Narodni muzej u Vranju odavno u stalnoj postavci nema arheološke predmete iz praistorije, i pored toga, sigurno bismo znali da se takav vredan eksponat čuva kod nas. Prema tim navodima, figura je otkrivena u rejonu Prizrena, i s obzirom na to, teritorijalno bi za čuvanje takvog otkrića bio nadležan Narodni muzej u Prištini, a ne Vranje - rekla je Aleksićeva za "Novosti".

Da ništa ni slično u praistorijskoj zbirci vranjskog muzeja nije postojalo tokom čitave jedne decenije (1996-2006), dok je bio njen kustos, juče je našem listu potvrdio i dr Aleksandar Bulatović, iz beogradskog Arheološkog instituta.

- Malo je verovatno, gotovo nemoguće, da je jedan takav predmet dospeo u muzej posle 2006. godine - ističe dr Bulatović.

Foto privatna arhiva

Dr Aleksandar Bulatović

Kada su u pitanju neolitske figurine poreklom sa Kosova i Metohije, u Narodnom muzeju u Vranju, prema rečima sagovorika, ima ih u zbirci koja je u ovu instituciju, potpuno legalno, dospela preko legata etnologa i istoričara Tatomira Vukanovića (1907-1997). Bulatović je detaljno obradio sadržaj ovog legata i o tome objavio publikaciju 2003. godine.

- Takve figurine definitivno nije bilo u tom legatu - izričit je ovaj arheolog. - Reč je o neistinito plasiranoj informaciji.

Prvo štampan u "vodiču"

OVO nije prvi put da za figurinu sada štampanu na poštanskoj marki, institucije tzv. Kosova tvrde da se nalazi u Srbiji, odnosno u Vranju. Pre 12 godina njena fotografija se pojavila u "Arheološkom vodiču Kosova", čiji su izdavači bili Ministarstvo kulture, omladine i sporta i Arheološki institut Kosova.

Ovaj naučni savetnik Arheološkog instituta tvrdi još i da je moguće, kako je neko slučajno, ili namerno, "pomešao" ovu "Bronzanu kozu", sa jednom srnom napravljenom od olova, koja se čuva u Narodnom muzeju u Vranju.

- Taj predmet je po svemu različit, od epohe iz koje potiče, preko načina izrade, do predstave životinje. Na njemu je predstavljeno poprsje srne, vrlo realistično, i olovo je liveno tako što je šuplje iznutra. Potiče iz ranorimskog perioda, a pronađeno je u Moštanici kod Vranja - zaključuje dr Bulatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREĆI SVETSKI RAT ZBOG NAPADA NA KURSK Hitno se oglasio Kremlj o izjavi Donalda Trampa