OTVORENA IZLOŽBA „BATA U 90 SLIKA“ O SLAVNOM SRPSKOM GLUMCU: Sin Bate Živojinovića otkrio koja mu je fotografija najdraža

J. ĆOSIN

29. 08. 2024. u 21:49

IZLOŽBA “Bata u 90 slika” povodom 90 godina od rođenja legende jugoslovenske i srpske kinematografije, Velimira Bate Živojinovića koja predstavlja putovanje kroz život ovog nezaboravnog umetnika, otvorena je u četvrtak u Galeriji NKC u Nišu. Nišlije će moći da je pogledaju tokom naredne dve nedelje.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „БАТА У 90 СЛИКА“ О СЛАВНОМ СРПСКОМ ГЛУМЦУ: Син Бате Живојиновића открио која му је фотографија најдража

J. Ćosin

Postavka ove putujuće izložbe sastoji se od fotografija slavnog glumca od njegovih ranih koraka, kroz trenutke slave i priznanja, pa sve do dana kada je postao heroj na filmskom platnu. Otvaranju su prisustvovali brojni umetnici, čelnici grada, poštovaoci, kao i sin Bate Živoinovića - Miljko.
- Otac je dolazio u Niš sve do kraja života, tako da sam neizmerno srećan što smo dočekali taj trenutak da budemo ovde. U oktobru ćemo  ići u Peking sa ovom istom postavkom. Naši prijatelji iz Kine su pokazali interesovanje da se ova izložba prikaže i u Kini - istakao je Živojinović i dodao da ona predstavlja neku vrstu retrospektive Batine karijere i Batinog života. Izložbu čine fotografije iz arhiva „Borbe“, „Novosti“, „Večernjih novosti“, „Sporta“, „Sveta“ i drugih izdanja koja predstavljaju našu najveću istorijsku građu.
- Ova izložba je vrlo specifična po tome što je pokretna i traje po 15 dana maksimalno, kako bi mogla da obiđe što više gradova. Ideja je da Bata, kao čovek iz naroda, bude ponovo blizu naroda, što znači da izložba putuje po manjim mestima. Niš je izuzetak po tom pravilu. Niš je specifičan po tome što je Bata tu proveo deo svog života. Živeo je dve godine u Nišu, što je verovatno bio najvažniji period u njegovom životu. Tada je završio srednju glumačku školu, što je prelomni trenutak u životu svakog čoveka kada se formira po karakteru, navikama i radnim sposobnostima - rekao je sin legendarnog glumca i jedan od inicijatora izložbe. 
Bata je rado i redovno dolazio u Niš. Bio je jedan od domaćina festivala, i svake godine je bio redovan gost zbog svojih uloga. 
- Ovo je trenutak da podsetimo starije generacija na vreme kada su u Niš dolazile najveće svetske veličine, kao što su Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Hardi Kriger, kada je Niš bio centar jugoslovenske kinematografije. Takođe, nove generacije se na ovaj način edukuju i shvatamo da smo mi stalno deo tog sveta i da ovaj festival i ovaj grad imaju ogromnu tradiciju koju treba održavati i poštovati - naglasio je Živojinović. Otkrio je da ga mnoge fotografije lično dodiruju, ali najdraža mu je ona koja se i nalazi na baneru, gde se njegova sestra Jelena, on i Bata sankaju na Kalemegdanu. 
- Svaka od ovih fotografija je važna jer smo tu bili. Negde pored, negde iza, nekad i na samim fotografijama, i onda se vraćaju uspomene, vraćaju se emocije, i to je jedna privilegija koju imamo kao Batina deca, da će određene stvari biti sačuvane za večnost - istakao je Miljko. Autorka izložbe Elena Stojanović kaže da su se potrudili da kroz modnu i dokumentarnu fotografiju zapravo daju umetnički prikaz sveta i života koji je živeo Bata Živojinović. Priznaje da nije bilo lako suziti izbor, od mnoštva fotografija koje čuva "Borba" u svojoj arhivi. 
- Nadam se da smo napravili dobar posao i da smo uspeli na pravi način da prikažemo taj život i karijeru - rekla je Stojanović i dodala da joj je žao što na izložbi nije prikazana serija slika Bate u farmerkama i košulji, koje su spontano snimljene na ulici. 
Bata Živojinović nije bio samo glumac, bio je čarobnjak sa rečima i emocijama. Svojom harizmom i talentom uspeo je da očara i duboko dirne svojim umetničkim izrazom koji se protezao kroz pet decenija. Kroz ovu postavku, koju čini 90 pažljivo odabranih slika, otvarena su vrata u njegov svet, gde svaki kadar predstavlja delić njegove strasti i posvećenosti umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEST KOJU PIKSI NE ŽELI DA ČUJE: Još jedan fudbaler propušta utakmice Lige nacija?