IMA NEKA TAJNA VEZA: Stihovi Duška Trifunovića okupili prijatelje u predstavi "Po meni se ništa neće zvati"

V.STRUGAR

30. 08. 2024. u 12:56

U TEATRIJUMU je nedavno premijerno izvedena muzičko-poetska predstava "Po meni se ništa neće zvati": i već je iz samog naslova jasno da je reč o poeziji (i stihovima pretočenim u popularne melodije) nezaboravnog Duška Trifunovića.

ИМА НЕКА ТАЈНА ВЕЗА: Стихови Душка Трифуновића окупили пријатеље у представи По мени се ништа неће звати

foto Privatna arhiva

Mnoge generacije rasle su, zaljubljivale se i rastajale uz njegove pesme "Ima neka tajna veza", "Pristao sam biću sve što hoće", "Šta bi dao da si na mom mjestu", "Život je maskenbal", "Ima nešto u tom što me nećeš"... Duškova poezija, baš kao što kaže jedna njegova pesma ("u nameri da budu isti") okupila je grupu prijatelja, a u njoj i umetničku porodicu Ćosić. Zoran, glumac Narodnog pozorišta, ukrstio je darove sa suprugom Ninom (oboa, stalni član Simfonijskog orkestra RTS) i sinom Jevremom (džez gitara, član Big Benda RTS) i sa kolegama napravio predstavu - za dušu.

- Duško je vanserijski pesnik, a ovu predstavu radili smo u saradnji sa Quintet Da capo. Sada nas je tu već osmoro prijatelja, a uz kazivanje proznih i poetskih delova, pevam i nekoliko pesama - objašnjava Zoran Ćosić. - Moj kolega, glumac Aleksandar Lazić pokrenuo je celu priču. Spontano, u toku jedne sedeljke, odlučili smo napravimo predstavu. Zanimljivo je da, uz mnoge poznate i manje poznate stihove, publika je u prilici da čuje i kako Duško opisuje okolnosti u kojima su pesme nastajale,a neke od njih i u trenucima umetničke krize. Ima tu i duhovitih i oporih stvari, potresnih i duboko ličnih. Od svega toga nastala je "mešavina" instrumentala, otpevanih pesama, proze i poezije. Sve što se čuje sa scene je Duškovo. Ništa nismo komentarisali, ostavili smo da taj sklop na kraju zaokruži sliku o pesniku.

foto Privatna arhiva

Zoran Ćosić i Aleksandar Lazić

Uz roditelje Zorana i Ninu, u predstavi nastupa i sin Jevrem koji u septembru na FMU završava master na džez gitari i trenutno je stalni saradnik u Big bendu RTS. Sa majkom Ninom uradio je i sve aranžmane za "Po meni se ništa neće zvati".

- Ćerka Natalija studira antropologiju, ali i ona ima umetničkih sklonosti. Svakako će naći neko mesto da nam pomogne, iz senke, u našem stvaralačkom izrazu - kaže Zoran, na čijem su matičnom repertoaru u Narodnom pozorištu trenutno predstave "Milenijum", "U ime oca i sina" i "Derviš i smrt".

Uz Ćosiće, u ovom projektu učestvuju i Srđan Lišanin,kontrabas, Tamara Živković, violina, Nataša Lišanin, violončelo, Hemnalina Miresković, vokal i glumac Aleksandar Lazić.

Nušićev "Kaplar"

SA suprugom Ninom je Zoran već radio jedan zajednički projekat, Nušićeve "Pripovetke jednog kaplara", priče iz srpsko - bugarskog rata 1885. godine, a predstava se i posle deset godina i dalje igra:

- Imali smo više od osamdeset izvođenja širom Srbije i regiona. Predstava je duodrama, Nina u njoj peva i svira na nekoliko instrumenata, a meni je pripao glumački deo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAČUNICA! Evo koliko bodova treba Crvena zvezda da osvoji da bi prošla u nokaut fazu nove UEFA Lige šampiona!