KONCERT U NOVOSADSKOJ SINAGOGI: Orkestar bez granica i muzička tačka preokreta

M. N. M.

03. 09. 2024. u 17:30

SASTAV "No Borders Orchestra", u okviru turneje pod nazivom "Turning Point", ponovo dolazi u Novi Sad 6. septembra, gde će od 20 časova u Sinagogi izvesti veličanstven repertoar, na kome će se naći neka od najlepših dela ikada napisanih za gudački orkestar: Malerov "Adagietto", Šenbergova "Ozarena noć" i Štrausove "Metamorfoze".

КОНЦЕРТ У НОВОСАДСКОЈ СИНАГОГИ: Оркестар без граница и музичка тачка преокрета

promo

To su dela koja, po rečima umetničkog direktora, maestra Premila Petrovića, predstavljaju eksploziju strasti okupljenih oko tema ljubav i smrt, i oslikavaju prekretničko razdoblje između tradicije poznog romantizma i početka modernizma s početka prošlog veka. Sama turneja "Turning Point" odražava i kritičnu prekretnicu našega vremena, kao odjek gledišta savremenih mislilaca, političara i filozofa koji vide zastrašujuće paralele između današnjeg sveta i burnog razdoblja pred Prvi svetski rat - kada se svet takođe "premišljao" između neodrživog Starog i neophodnog, ali nepoznatog Novog, u potrazi za značenjem, okružen besmislom.

Dela ova tri kompozitora susreću se i ogledaju u delima najznačajnijih mlađih regionalnih kompozitorki i kompozitora koji tematizuju naše vreme krize i neophodnu potrebu za transformacijom svih nas i na svim nivoima. Kompozicije Nine Perović (Crna Gora), Davora Branimira Vinczea (Hrvatska), Darije Andovske (Severna Makedonija) i Marka Nikodijevića (Srbija) napisane su specijalno za ovaj projekat.

Društvena misija ovog ansambla, u kojem sviraju muzičari sa prostora Zapadnog Balkana, uvek ukazuje i podstiče pozitivne društvene promene, saradnju i toleranciju, ali i na inovativan i emotivan način dopire do ljudi i komunicira sa publikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RODŽER FEDERER GRMI NA ATP ZBOG JANIKA SINERA! Ovaj skandal mora da se ispita!