KAD SU „NOVOSTI“ RASPLAKALE RADU: Reportaža o njenom ocu, voljenom pop Marinku iz Vršca, uramljena na zidu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

05. 09. 2024. u 07:00

SVU plemenitost, ljupkost i dobrotu, voljena srpska i jugoslovenska glumica Rada Đuričin nasledila je od svojih roditelja – prote Marinka Đuričina i supruge mu Mileve, koji su uživali veliko poštovanje od svih Vrščana, bez obzira na to koje su vere.

КАД СУ „НОВОСТИ“ РАСПЛАКАЛЕ РАДУ: Репортажа о њеном оцу, вољеном поп Маринку из Вршца, урамљена на зиду

FOTO: Privatna arhiva

Rada i njena mlađa sestra Nada odgajane su u patrijarhalnom maniru, ali ih otac nikada nije opterećivao verom. O tome je glumica iskreno govorila za „Novosti“ 2016. godine, kada je nastala velika reportaža o njenom ocu, pop Marinku, koja je zavredela da se nađe uramljena na zidu njenog stana u Beogradu.

-Tekst je divan i toliko plemenit. Rasplakala sam se dok sam ga čitala. Najlepši je od svih tekstova napisanih o mom ocu. Toliko me je ganuo, da sam ga uramila i stavila na zid u svom stanu. Uramljenu kopiju tog teksta sam poklonila Crkvenoj opštini Vršac, u kojoj je moj otac služio Bogu punih 65 godina – zahvalila nam se Rada 2017. godine, na dodeli prestižne pesničke nagrade „Vasko Popa“ u Vršcu, čiji je bila voditelj.

FOTO: Privatna arhiva

Rada sa sestrom Nadom i roditeljima

U toj reportaži ona je istakla sve vrline svog oca, ali i savete koje je davao sestri i njoj.

-Uvek nam je govorio da prema svim ljudima treba da budemo isti, i prema caru i prema prosjaku. Ukazivao nam je da je glupo biti uobražen, te da uvek treba da budemo tamo gde se mostovi među ljudima grade. Naglašavao je i da svakog dana treba da se potrudimo da nekoga nečim obradujemo, makar ljubaznim pozdravom. On je to svakodnevno činio – ispričala je tada pokojna glumica.

Pop Marinko je bio toliko voljen da je jedna ulica u Vršcu nazvana njegovim imenom. Zove se upravo onako kako su ga meštani oslovljavali – Pop Marinkova ulica i nalazi se nedaleko od Gradskog groblja.

FOTO: J.J,Baljak

 

Na njegovoj sahrani 1997. opelo su držala dvojica episkopa, uz sasluženje dvadeset sveštenika Eparhije banatske. Nekoliko hiljada ljudi okupilo se da mu oda počast.

Upravo će u toj grobnici na starom Gradskom groblju u Vršcu, po sopstvenoj želji, i Rada počivati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKAZAO ISKLESANE TRBUŠNJAKE U ŠESTOJ DECENIJI: Holivudski glumac zadao domaći zadatak i mnogo mlađim muškarcima (FOTO)