OBJAVLJEN ''KIKLOP'' RANKA MARINKOVIĆA: Kultni roman posle dve decenije

V.C.S.

07. 09. 2024. u 11:08

KULTNI roman Ranka Marinkovića "Kiklop", iz 1965. godine, objavljen je u okviru Kontrastove edicije "Balkanon".

ОБЈАВЉЕН КИКЛОП РАНКА МАРИНКОВИЋА: Култни роман после две деценије

Foto: Wikipedia

 "Kiklop" je dobitnik Ninove nagrade, koja mu je dodeljena jednoglasnom odlukom žirija najboljih ondašnjih kritičara: Miloša I. Bandića, Velibora Gligorića, Borislava Mihajlovića Mihiza, Muharema Pervića, Elija Fincija i Petra Džadžića. Roman je jednako volela i publika, a sadašnje izdanje prvo je u poslednjih dve decenije, sa uvodnom reči i pogovorom Vladana Bajčete.

Objašnjavajući zašto "Kiklop" može biti važan savremenom čitaocu, Bajčeta navodi da mu "može pomoći da jasnije artikuliše vlastite misli i osećanja povodom opšteg stanja u kome se svijet zatekao, može ga podstaći da preispita etičke i filozofske pretpostavke kojima premjerava stvarnost i sopstveno iskustvo, može mu pružiti utočište u komičkoj vedrini koje ne nestaje sa Zemlje ni u trenucima sveopšteg civilizacijskog pomračenja. Najzad, može mu dati vrhunski estetski doživljaj.

Kontrast izdavaštvo

Pored "Kiklopa", u edicijama Balkanon i Re:publika upravo su objavljeni i romani: "Banket u Blitvi" Miroslava Krleže, "Velika voda" Živka Činga, "Kratki izlet" Antuna Šoljana, "Strast" Davida S. Pijade, "Terazije" Boška Tokina i zbirka priča Fride Filipović "Razilaženja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMAH REŠITE TO Vučiću prišao meštanin Donje Trešnjice, predsednik munjevito reagovao (FOTO)