Festival dokumentarnog filma u MTS dvorani: Sedam veličanstvenih ostvarenja

M. N. M.

10. 09. 2024. u 17:42

DVADESETI festival "Sedam veličanstvenih" i u svom će jubilarnom izdanju, od 13. do 19. septembra u MTS dvorani, opravdati svoj naziv i održati koncept sadržan u imenu manifestacije - predstavljajući svojoj, vrlo posebnoj publici, odabranih sedam antologijskih ostvarenja modernog evropskog dokumentarizma.

Фестивал документарног филма у МТС дворани: Седам величанствених остварења

promo

Festival će otvoriti uzbudljiv i intrigantan film "Pijanoforte", virtuozan poput svojih junaka, kojim nas sjajni poljski autor Jakub Pjontek vodi na svojevrsnu pijanističku Olimpijadu koja svake pete godine u Varšavi okuplja vrhunske mlade umetnike.

Mlada danska autorka Sisel Morel Dargis je napravila intrigantan i fascinantan film koji otkriva neočekivane tajne brazilskih favela - "Balomanija", a ekskluzivno nam stiže film "Tvoj život bez mene" mlade mađarske rediteljke Ane Rub, nagrađen specijalnom nagradom zbog svog naglašeno humanističkog pristupa priči o jednoj nemogućoj misiji.

"Šaptač risovima", rad finskog profesora umetnosti i fotografije prirode i okruženja Juhe Suonpe, maestralni je dokumentarac čiji je junak harizmatični posvećnik prirode, nevidljivi saputnik risova i majstor vizuelnog beleženja za mnoge nevidljivog, a zadivljujuće intenzivnog života šume.

Italijanska autorka Klaudija Tozi je bila gost "Sedam veličanstvenih" i, u tada blokiranom Beogradu, gledala rad legendarne Hedi Honigman što ju je podstaklo da po povratku u Italiju odmah započne snimanje filma koji nam predstavlja ove godine - "Gospodin Bo" je vrlo lična priča o neodoljivom Klaudijinom saputniku.

Iz Holandije dolazi filmski par, reditelj Petr Lom i producentkinja Korin van Eherat, čiji je prethodni film proglašen za najbolji dokumentarac Berlinala 2022. Donose nam očaravajući film putovanja, tačnije plovidbe kanuima rekom Vanganui koja je prva u istoriji zakonski proglašena osobom, jedinstvenim i nedeljivim bićem. Film nas uvodi u priče i verovanja Maora i značaj iskonskih veza čoveka i prirode.

Sedmi među veličanstvenima, na festivalu čiji je selektor Tue Stin Miler, je film Virpi Sutari - "Bilo jednom u jednoj šumi" očarava lepotama finskih šuma, ali otkriva i mračne pretnje uništavanja zbog profita, čemu se dve devojke sa grupom prijatelja aktivista suprotstavljaju beskompromisno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANĐELKA U BELOM GRLI I LJUBI MUŽA: Glumica podelila fotografije sa crkvenog venčanja - oglasila se i njena kuma