DANI NIKOLE TESLE U ČIKAGU: Trodnevna manifestacija posvećena liku i delu našeg velikog naučnika

V.V.S.

10. 09. 2024. u 21:44

TESLINA naučna fondacija (TNF), sa svojim glavnim ograncima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Srbiji, organizuje prvi put u Čikagu konferenciju "Dani Nikole Tesle" od 13. do 15. septembra - na više lokacija u ovom najbrojnijem srpskom gradu u dijaspori.

ДАНИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У ЧИКАГУ: Тродневна манифестација посвећена лику и делу нашег великог научника

foto R.Berak

Kako se navodi, ove godine TNF slavi 20 godina postojanja i predanog rada na promovisanju lika i dela Nikole Tesle, tokom kojih je održan veliki broj godišnjih konferencija u Njujorku i Beogradu, izložbi - od Frenklin instituta u Filadelfiji do gradova u Srbiji i Republici Srpskoj, postavljeno je više od 35 bisti Nikole Tesle, od kojih je poslednja realizovanana uoči ovogodišnjeg Vidovdana u Gračanici na Kosovu i Metohiji, i brojnih susreta zaljubljenika u Teslin rad organizovanih kroz mrežu "Nikola Tesla" klubova.

U petak, 13. septembra, biće otvorena izložba slika posvećena jednom od najvećih srpskih i svetskih naučnika i u naredna tri dana će zainteresovani moći da vide dela slikarki Ivane Milijev, Biljane Glogovac, Gordane Milivojčević i Kristine Stanek,kao i predstavljanje rada Teslinog muzeja o kojem će govoriti dr Milena Tatić Bajić i Nikola Lončar.

Glavni program trodnevne manifestacije je sutradan, u hali Sabornog hrama na Redvud drajvu u Čikagu, koji će otvoriti Nikola Lončar, predsednik i Nada Martinović, potpredsednik TNF.Tom prilikom, biće predstavljeni aktuelni radovi istaknutih srpskih naučnika i inženjera, ali i drugih pojedinaca iz Matice i dijaspore koji se bave negovanjem srpske kulture i našeg identiteta.

Treći dan manifestacije u Čikagu rezervisan je za "Susret Teslinog naroda" gde će će istaknuti članovi srpske zajednice razgovarati o načinima saradnje i umrežavanja srpskih organizacija iz Matice i rasejanja.

.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUKA PRIJATELJSTVA ZA NAPUŠTENE LJUBIMCE: Meridian fondacija donirala prihvatilištu za pse i mačke u Somboru (VIDEO)