HAMOVIĆU „RAČANSKA POVELJA“: Kulturom pamćenja protiv samoporicanja

N. J.

11. 09. 2024. u 10:50

Pesnik i pisac Dragan Hamović ovogodišnji je dobitnik prestižne „Račanske povelje“, koju fondacija „Račanska baština“ od 1995. godine dodeljuje domaćim i stranim autorima za izuzetne doprinose u kulturi. Nagrada se Hamoviću dodeljuje „za stvaralačku službu patriotskom zavetu“.

ХАМОВИЋУ „РАЧАНСКА ПОВЕЉА“: Културом памћења против самопорицања

TO Bajina Bašta

„Račanska povelja“ biće dodeljena u srednjovekovnom manastiru Rača u okviru 30. Duhovnih svečanosti „Dani Rače ukraj Drine“, koje će biti održane u Bajinoj Bašti od 3. do 6. oktobra.

- Žiri za dodelu „Račanske povelje“ činili su Milosav Tešić, Branislav Matić i Mileta Aćimović Ivkov, a oni su jednoglasno doneli odluku da se nagrada dodeli Hamoviću, pesniku, proznom piscu, esejisti, istoričaru književnosti i književnom kritičaru - saopštila je Ustanova kulture Bajina Bašta.

Žiri je saopštio da se u raznovrsnom, tematski i sadržinski bogatom i razuđenom književnom stvaralaštvu Dragana Hamovića, prepoznaju temeljne oznake i vrednosti. One su stabilno pohranjene u dalju nacionalnu mitsko-istorijsku i kulturnu prošlost, ali su, istovremeno, čvrsto vezane i za aktuelna zbivanja.

- Rezultati takvog stvaralačkog usmerenja su vidljivi, znani, potvrđeni i isticani, dok je njihova svest o dugom trajanju i vrednostima nacionalne kulture i književnosti kristalizovana u problemskom, afirmativnom i izrazito rodoljubivom razumevanju, opisivanju i sintezi. Mimo savremenih ideoloških preporuka, anacionalnog trenda defetizma i samoporicanja – saopštio je žiri „Račanske povelje“ - Uspostavljajući čvrsto tematsko jezgro i prepoznatljiv matični prostor u svojoj poeziji, Dragan Hamović je aktivirao razvijenu nit kulturnog pamćenja, od prapočela do danas.

Žiri dodaje da su Hamovićeve knjige „izraz visoke svesti o vrednosti i ugroženosti nacionalnog identiteta i nasleđa, kao i potrebe da se njima osnaži ideja kulturnog patriotizma, nacionalne samosvesti i vrednosti“.

Podsetimo, neki od dobitnika prestižne nagrade su Ivan V. Lalić, Svetislav Božić, Milorad Pavić, Vladeta Jerotić, Peter Handke, Emir Kusturica, Goran Petrović, Dragoslav Mihailović, Matija Bećković…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVE VREDNE SAVETE NEĆETE NAĆI NI NA JEDNOM KURSU