“DESPOTICA“ ZA HABJANOVIĆEVU I ĐERIĆA : Dodeljene književne nagrade manifestacije „Slovo ljubve“

J. S.

11. 09. 2024. u 15:57

PISCI Ljiljana Habjanović Đurović i dr Zoran Đerić laureati su književne nagrade „Despotica Angelina Branković” koju u okviru književne manifestacije „Slovo ljubve” dodeljuje Banatski kulturni centar.

“ДЕСПОТИЦА“ ЗА ХАБЈАНОВИЋЕВУ И ЂЕРИЋА : Додељене књижевне награде манифестације „Слово љубве“

Foto /Banatski kulturni centar

Priznanje se Ljiljani Habjanović Đurović, dodeljuje za knjigu “Zapis duše” u izdanju Globos Aleksandrije, koja je posvećena upravo životu Prepodobne mati Angeline srpske , a dr Zoranu Đeriću za knjigu pesama “Azbučne molitve” (Srpska književna zadruga). Nagrada će biti uručena u Matici srpskoj  ( četvrtak,12.septembra,19 .00) u Matici srpskoj .

Manifestacija pod imenom „Slovo ljubve” i književna nagrada „Despotica Angelina Branković” podsećaju nas na manje poznat deo srpske istorije: period kada je deo Banata kao i naselje Arača u blizini Novog Miloševa bilo u posedu srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, kao nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava.

  Negovanje sećanja na porodicu Branković, Banatski kulturni centar započeo je 2011. godine osnivanjem manifestacije posvećene despotici Angelini Branković „Sija knjiga majke Angeline” (u Sečnju) i ustanovljenjem  književne nagrade sa imenom Angeline Branković (u Krušedolu), dok je Književna manifestacija „Slovo ljubve” proistekla iz svečane akademije koja je, pod istim imenom, održana 2017. godine na Arači.

Manifestaciju „Slovo ljubve” u organizaciji  Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo podržao je  Pokrajinski  sekretarijattza kulturu u Novom Sadu .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIKA IH JE URADIO ZA PARE: Zašto Sonja Savić nije glumila u nastavku filma Mi nismo anđeli?