IZMIŠLJANJE PEJZAŽA, TRAVE, SNEGA...: Slike Jelene Bulajić u Salonu Muzeja savremene umetnosti

M.A.K.

11. 09. 2024. u 15:35

SLIKE koje umetnica Jelena Bulajić predstavlja u Salonu Muzeja savremene umetnosti, od 11.septembra do 18. novembra, ove godine autorka je izlagala u Madridu.

ИЗМИШЉАЊЕ ПЕЈЗАЖА, ТРАВЕ, СНЕГА...: Слике Јелене Булајић у Салону Музеја савремене уметности

Foto promo Courtesy of the artist and carlier gebauer, BerlinMadrid

Njena prva samostalna izložba After Sugimoto, nadovezuje na radove japanskog fotografa Hirošija Sugimota, diorame koje prikazuju scene iz muzeja prirodne istorije, preparirane životinje postavljene ispred veštački oslikanih pozadina - izmišljenih pejzaža, trave, snega...

Ova dela interpretira sopstvenim umetničkim jezikom, a tokom procesa rada na ovoj seriji, slike je izlagala ekstremnim uslovima - jakom prirodnom svetlu, toploti, snegu i različitim klimatskim situacijama. Time je, kako se ističe u najavi postavke, dodatno naglašavala prirodu kao ključni element u formiranju i transformaciji dela, ukazujući na njenu ulogu kao svedoka prolaznosti, promene i nepredvidljivosti umetničkog procesa. Na izložbi će se naći i serija radova radova nazvana "Belo na crnom" (White on Black), monohromatske slike, na kojima se fokusira na teksturu materijala, koja je polazište za njeno istraživanje pukotina, linija, nepravilnosti, glatkoće ili hrapavosti...Jelena Bulajić je publici poznata i po svojim monumentalnim realističnim portretima, koji su već prepoznatljivi na umetničkoj sceni Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIKA IH JE URADIO ZA PARE: Zašto Sonja Savić nije glumila u nastavku filma Mi nismo anđeli?