I "ŽENE PLANINE" U BEČU: Dela naše istaknute autorke Kosare Kose Bokšan (1925- 2009) na mađunarodnom sajmu umetnosti

M.Kralj

12. 09. 2024. u 17:38

GALERIJA "Rima" je i ove godine uzela učešće na najuticajnijem bečkom međunarodnom sajmu umetnosti Viennacontemporary, koji od 12. do 15. septembra u austrijskoj prestonici okuplja prestižne galerije iz regiona i Evrope.

И ЖЕНЕ ПЛАНИНЕ У БЕЧУ: Дела наше истакнуте ауторке Косаре Косе Бокшан (1925- 2009) на мађународном сајму уметности

Foto Galerija Rima

Naši predstavnici nastupaju u posebnoj sekciji sajma naslovljenoj "Kontekst" i predstavljaju umetnost istaknute srpske i jugoslovenske slikarke Kosare Bokšan (1925-2009).

Foto Galerija Rima

 

- U okviru desetog jubilarnog izdanja sajma, ovogodišnja umetnička direktorka Frančeska Gavin osmislila je posebnu sekciju "Kontekst", čiji je krovni koncept poverila kustoskinji Pernili Holms - ističu u "Rimi". - Mi smo prihvatili ideju Holmsove da premijerni "Kontekst" bude posvećen umetnicama i umetnicima koji su u poslednjim decenijama 20. veka, iako poznati u svojim lokalnim, ili regionalnim umetničkim sredinama, nezasluženo ostali ispod radara šireg diskursa evropske istorije umetnosti. Svega devet galerija učestvuje u ovom sektoru sajma i svaka predstavlja po jednog umetnika.

Tako će Galerija "Rima" prvi put internacionalnoj publici u Beču predstaviti slike i crteže nastale u periodu između sredine šezdesetih i kraja osamdesetih godina prošlog veka:

- To je period kada je nastajala njena serija radova sa motivom kupača, Sunca i sunčevih spirala, kao i ciklusi "Ikar" i "Žene planine". Kroz reprezentativne primere ovog dela njenog opusa, međunarodna publika će imati priliku da se bliže upozna sa originalnim vizijama i autentičnim slikarskim rukopisom Kose Bokšan.

Međunarodni susreti

OVO je četvrti nastup galerije "Rima" na sajmu Viennacontemporary, a ove godine imali su u Beču, još jedno uspešno predstavljanje - na umetničkom sajmu "Spark" početkom marta, predstavili su dela Andree Ivanović Jakšić. Inače, Kosa Bokšan je sa Petrom Omčikusom organizovala tri Međunarodna susreta likovnih umetnika, u periodu 1968-1972. godine. Održavali su se u kući - ateljeu, koji je ovaj umetnički par sazidao tokom šezdesetih godina u mestu Vela Luka na Korčuli.

Rođena 1925. u Berlinu, odrasla u Beogradu, gde je umetničko obrazovanje počela da stiče u školi Mladena Josića na Kolarčevom narodnom univerzitetu i u ateljeu Zore Petrović, a potom i na Akademiji likovnih umetnosti, u klasi Ivana Tabakovića, ova slikarka bila je članica čuvene Zadarske grupe. Prvu samostalnu izložbu imala je 1952. godine u Galeriji ULUS-a u Beogradu, i u tom periodu se pridružila umetničkoj grupi "Jedanaestorica". Sa svojim kolegom i životnim saputnikom akademikom, Petrom Omčikusom preselila se u Pariz, a na međunarodnoj sceni prvo je izlagala u selekciji jugoslovenskih umetnica na Salonu žena slikara i vajara u Londonu. Samostalnim postavkama predstavljala se u Lilu, Parizu, Strazburu, Rimu, Beogradu, Zagrebu, Novom Sadu. Dve najznačajnije retrospektivne izložbe Kosare organizovane su joj u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu 1990. i u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 2001.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI NAPREDUJU NA DVA KLJUČNA FRONTA: Pod kontrolu stavljeno još naselja u Kursku, Pokrovsk na samo 8 kilometara (MAPA)