SLIKE SPAJAJU NARODE: Iz zbirke Galerije `73 u Slovačkoj će biti predstavljena dela naših međunarodno priznatih i uglednih stvarlaca

M.Kralj

13. 09. 2024. u 16:59

NA sebi svojstven način Galerija `73 nastavlja da neguje umetnička susretanja: dela naših umetnika od 13. septembra predstaviće publici u Slovačkoj.

СЛИКЕ СПАЈАЈУ НАРОДЕ:   Из збирке Галерије `73 у Словачкој  ће бити представљена дела наших међународно признатих и угледних стварлаца

Mira Maoduš, Sjaju, Foto Galerija 73

Postavka "Savremeno srpsko slikarstvo iz umetničke zbirke Galerije `73" biće otvorena večeras u 18 časova u Prosvetnom centru srednje Slovačke u Banskoj Bistrici, gde će prvi put biti organizovan nastup likovnih autora iz naše zemlje. Izložba će tu trajati do 29. septembra, a potom nastavlja put do Bratislave, i dalje po regionu. Ovu kulturno-diplomatsku misiju podržala je Opština Čukarica.

Foto Galerija 73

Miodrag Pantović, Putovanje

- Trudimo se da pomeremo granice delovanja po uzoru na evropske galerije, intenzivno sarađujući i sa kulturnim centrima u regionu - kaže, za "Novosti", Mirela Pudar, direktorka Galerije `73. - Jedna od vrlo uspešnih saradnji, poslednjih godina je sa umetnicima iz Slovačke, kroz manifestaciju "Dani slovačke kulture", u našoj galeriji. Pored ličnih umetničkih rukopisa učesnika programa, pokušavamo da posetioce upoznamo sa kulturnim miljeom i podnebljem iz koga su gosti. Mnogo je lepih primera koji govore da su umetnici iz Slovačke, Beograd doživeli kao grad koji ih inspiriše.

Prepoznajući značaj kulturne razmene sa jedne strane i promocije srpskih i slovačkih umetnika sa druge, ova saradnja dobija svake godine na važnosti, tvrdi sagovornica. Zato se večeras u Banskoj Bistrici predstljvaljaju premijernom postavkom, čiju je selekciju napravio stručni tim galerije, a čine je dela naših uglednih autora.

Foto Galerija 73

Nikola Vukosavljević, Ribe

- U pitanju su radovi Mire Maoduš, koja je svetski poznata i živi na relaciji Pariz - Beograd, a pred slovačkom publikom naći će se i radovi profesora Sava Rupića, Ljubomira Vučinića, Mirjane Tomašević, Nikole Vukosavljevića, Petra Đorđevića i Sava Pekovića. Na postavci su i dela Miodraga Pantovića, Irine Černjavski, Jelene Aranđelović i Milana Kacevskog - zaključuje direktorka Galerije '73, koja je, iako fizički izmeštena iz glavnih gradskih tokova, prema rečima mnogih umetnika jedan je od značajnijih, i svakako lepših beogradski izložbenih prostora.

Prosvetni centar srednje Slovačke je ustanova kulture i umetnosti osnovana 1952. i nalazi se u centru Banske Bistrice. Smešten je u istorijski objekat proglašen za narodni kulturni spomenik, i u njemu se organizuju kulturne smotre, festivali, koncerti, izložbe, pozorišne predstave, folklorne manifestacije, a bave se dokumentacijom i prezentacijom tradicionalne kulture.

Umetnost može da pomogne

PROFESOR Jaroslav Uhel, slikar iz Banske Bistrice, koji je upravo ovim "kanalom kulturne diplomatije" imao priliku da izlaže u Beogradu, kaže:

- Galerija `73 predstavlja vrhunske profesionalce iz oblasti likovne umetnosti. Izložba u Banskoj Bistrici posetiocima će pružiti vrednosti koje donosi sam život. To je izložba jednog duha. Izbor slika se fokusira na stvari koje su svima potrebne, ali nisu svima pristupačne, kako bi o njima mogli da misle, da im se dive i da ih poštuju. Na sreću, postoje ljudi kojima umetnost može da pomogne.

- Kada je reč o predstavljanju slikara iz Srbije, pre ove izložbe, uspostavili smo saradnju samo sa profesionalnim slikarima i naivnim umetnicima iz redova slovačke manjine u Srbiji - ističe Katarina Mosnakova Baglašova, saradnik Prosvetnog centra u organizaciji naše izložbe u Banskoj Bistrici. - Velika je čast i zadovoljstvo što srpski autori izlažu prvi put u našoj galeriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVI PUT U ISTORIJI SE OVO DEŠAVA U FIRMAMA: Situacija koju niko u Srbiji ni svetu nije očekivao