ZLATNA ANTENA ZA ZLATNI TANDEM: Čitaoci "Novosti" biraju najbolji glumački par od danas do 4. oktobra, u okviru 14. FEDISA

J. BANjANIN

13. 09. 2024. u 21:29

NA ovogodišnjem 14. Međunarodnom festivalu drama i serija (FEDIS) peti put biće uručene Zlatne antene koje kompanija "Novosti" dodeljuje za najbolji glumački par.

ЗЛАТНА АНТЕНА ЗА ЗЛАТНИ ТАНДЕМ: Читаоци Новости бирају најбољи глумачки пар од данас до 4. октобра, у оквиру 14. ФЕДИСА

Foto Igor Marinković

Smotra, čiji smo generalni medijski sponzor, održaće se od 8. do 10. oktobra u Domu omladine Beograda, pod sloganom "Samo dobre vibracije", uz učešće TV serija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Od danas do 4. oktobra čitaoci "Večernjih novosti", "TV novosti" i naših portala na sajtu novosti.rs moći će da izaberu između deset parova, koje smo gledali u domaćim serijama premijerno prikazanim prethodne TV sezone.

Foto Z. Jovanović

A sve je počelo, sada već davne, 1968, na trećim "Filmskim susretima" u Nišu, kada su Milena Dravić i Ljubiša Samardžić dobili prve nagrade "Ona" i "On". Taj godinama nerazdvojni i po mnogo čemu nenadmašni glumački duo osvojio je priznanja za uloge u filmu "Jutro".

Već iduće godine televizija je "umešala prste" u izbor najpopularnijeg glumačkog para i dovela do jedne koliko neobične toliko i atraktivne kombinacije - Mira Stupica i Miodrag Petrović Čkalja. Velika dramska umetnica ulogom u seriji "TV bukvar" osvojila je srce miliona gledalaca, a naš najpopularniji komičar učinio je isto igrajući u serijama Lole Đukića.

Treći izbor doneo je filmsko-televizijsku kombinaciju: Milena Dravić i Jovan Janićijević Janaćko. Naša čuvena glumica svoj drugi trofej, za koji je tada tvrdila da joj je najmilija nagrada, osvojila je za film "Bitka na Neretvi", a njen kolega prvi likom Burduša u seriji "Muzikanti", čiji nadimak je nosio do kraja života. Potom je način glasanja izmenjen, pa su naši čitaoci glumački par "tražili" među onima koje su "umetnički venčali" već sami pisci i reditelji.

Foto Arhiva

Jovan Janićijević Burduš i Milena Dravić

Po uzoru na slavno priznanje, FEDIS i "Novosti" 2020. obnovili su priznanje za najbolji glumački par u novom ruhu. Kao što su nekada stotine hiljada čitalaca slale kupone, kasnije i SMS poruke, sa glasovima za "nju" i "njega", tako su desetine hiljada posetilaca našeg portala do sada odredile četiri "zlatna para".

Foto Arhiva

Dara Džokić i Mima Karadžić

Posle sedam godina pauze, prvi dobitnici obnovljene nagrade bili su mladi glumci Olja Lević i Luka Raco za uloge Mile i Alekse u "Igri sudbine". Naredne, 2021, priznanje su dobili njihovi TV roditelji, odnosno Milica Milša i Vladan Savić (kao Ada Kanački i Ivan Ožegović).

Potom je laskava titula otišla u ruke muzičkoj zvezdi Milici Pavlović i glumcu Milošu Timotijeviću, za uloge u krimi-drami "Pevačica". Osim dodele nagrade Zlatna antena na finalnoj večeri FEDIS-a, pobednički par od leta 2021. izlazi i pred publiku na "Filmskim susretima" u Nišu. Kao nekada, naši prošlogodišnji laureati Milica Milša i Danilo Čelebić (Lala i Balša Doder u seriji "Zakopane tajne") poklonili su se nedavno gledalištu na Niškoj tvrđavi. Time je potpuno obnovljena tradicija duga 45 godina.

KO JE U TRCI

OVE godine takmiče se Suzana Lukić i Nikola Trišić ("Popadija"), Isidora Simijonović i Jadran Malkovič ("Azbuka našeg života 2"), Mirjana Joković i Dragan Petrović ("Poziv"), Tamara Dragičević i Milan Marić ("Toma"), Milica Janevski i Radovan Vujović ("V efekat"), Teodora Dragićević i Stiven Mur ("Vazdušni most"), Marija Vicković i Nenad Stojmenović ("Radio Mileva"), Tatjana Šojić i Lazar Ristovski ("Drim tim 2"), Ana Lečić i Vule Marković ("Dug moru 4"), kao i Paulina Manov i Petar Benčina ("Toma").

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?