MOKRANJČEVI DANI: Svečano otvorene negotinske muzičke svečanosti

S. M. JOVANOVIĆ

14. 09. 2024. u 19:51

U Negotinu je svečano otvoren 58. festival „Mokranjčevi dani“, posvećen Stevanu Mokranjcu, osnivaču srpske muzičke tradicije.

МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ: Свечано отворене неготинске музичке свечаности

Foto: S.M.Jovanović

Festival „Mokranjčevi dani“, koji se održava već 58 godina u čast kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, rođenog Negotinca, rodonačelnika srpske muzike, otvoreni su večeras u Negotinu.

Čast da bude besednik pripala je proslavljenom svetskom operskom pevaču, Željku Lučiću.

-Mokranjac nam je pokazao kako se iz skromnih sredstava može stvoriti mnogo, kako kroz horski zvuk može da zazvuči moćan simfonijski orkestar, monumentalne orgulje, operske arije, kamerni ansambli i mnogi drugi sastavi i žanrovi koje Mokranjac nije imao priliku da komponuje ili ih je komponovao u manjoj meri. I pored toga, ostavio nam je bogato umetničko nasleđe koje treba da održavamo živim - rekao je Lučič.

Okupljene u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće pozdravio je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

-Mokranjcu ćemo se odužitii time što ćemo svoju decu uzeti za ruku i povesti ih da se, ako nisu do sada, upoznaju sa jedinstvenom umetničkom muzikom čiji je on stvaralac. Neka svaki naš rukohvat bude naša simbolična zahvalnica za rukoveti, za muziku, za nasleđe koje nam je ostavio, ali i za budućnost -  dodao je Veličković.

Dejan Antić, državni sekretar u Ministarstvu kulture, ukazao je na važnost festivala u očuvanju muzičke tradicije Negotina.

-Prošlo je punih 11 decenija od njergovog upokojenja, a Mokranjac zahvaljujući svojim Rukovetima, zahvaljujući Liturgiji, zahvaljujući Heruvimskoj pesmi, zahvaljujući veličanstvenim kompozicijama i delima i dan danas živi među Srbima. Eto i večeras nas je okupio 58. put na jednom od najdivnijih i najreprezentativnijih muzičkih festivala u Srbiji koji nosi njegovo ime - dodao je Antić.

Tradicionalno su “Mokranjčevi dani” otvoreni podizanjem festivalske zastave, polaganjem cveća na spomen bistu kompozitoru, zvucima fanfara i njegovom Šestom rukoveti koju su izveli Pevačko društvo „Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina i negotinski horovi, pod upravom Senke Milisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVI PUT U ISTORIJI SE OVO DEŠAVA U FIRMAMA: Situacija koju niko u Srbiji ni svetu nije očekivao