ODLAZAK VELIKOG SRPSKOG UMETNIKA: Preminuo slikar Radovan Trnavac Mića

B. PUZOVIĆ

15. 09. 2024. u 18:10

SLIKAR Radovan Trnavac Mića (74), preminuo je danas u Beogradu, posle kraće bolesti.

ОДЛАЗАК ВЕЛИКОГ СРПСКОГ УМЕТНИКА: Преминуо сликар Радован Трнавац Мића

IUS Trnavac

Trnavac je živeo i radio na relaciji Beograd – Valjevo – Njujork. U Valjevu je 1997. godine osnovan Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića”, čiji je cilj da ugosti poznate i priznate umetnike širom sveta i da im pokaže Srbiju i srpski narod.

Rođen u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju elektrotehničku “Nikola Tesla” u Beogradu. Prvo slikarsko iskustvo stekao je na Višoj pedagoškoj akademiji u Nikšiću, a posle završene prve godine bio je primljen na Likovnu akademiju, slikarski odsek, u Beogradu, na kojoj je 1977. godine diplomirao u klasi profesora Mladena Srbinovića.

Od 1981. godine živeo je u Americi, gde je kao umetnik stekao veliki ugled. Imao je više od 1.000 grupnih izložbi u mnogim gradovima sveta, sa najznačajnijim imenima 20. veka poput Pikasa, Lihenštajna, Vorhola, Raušenberga... Pored slikarstva, Trnavac se bavio i vajarstvom, uradio je pet spomenika koji se nalaze u makedonskim gradovina Bitolj, Kruševo i Brusnik. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVO! NEČUVENO! Neverovatan skandal: Nemanja Majdov suspendovan jer se krstio na Olimpijskim igrama!