BLISKOST SLOVENSKA: Dvojezična antologija srpske i slovačke poezije

J. S.

16. 09. 2024. u 20:08

U OKVIRU edicije „Književni dijalozi“a u suizdavaštvu Matice srpske i Slovačkog literarnog centra u Bratislavi, objavljena je dvojezična antologija srpske i slovačke poezije „Nežnost slovenska“.

БЛИСКОСТ  СЛОВЕНСКА: Двојезична антологија српске и словачке поезије

Foto /Promo

Antologiju je priredio uređivački odbor u sastavu: Jovan Delić, Ivan Negrišorac, Saša Radojčić, Selimir Radulović, Dragan Hamović, Miroslav Bjelik, Miroslav Demak i Martin Prebuđila. Na prevodu su radili Miroslav Demak i Martin Prebuđila.

 U ovoj antologiji zastupljeni autori: Rajko Petrov Nogo, Stevan Tontić, Miroslav Maksimović, Milosav Tešić, Milan Nenadić, Duško Novaković, Radmila Lazić, Novica Tadić, Zlata Kocić, Vojislav Despotov, Bratislav Milanović, Selimir Radulović, Đorđo Sladoje, Nikola Vujčić, Ivan Negrišorac, Đorđe Nešić, Dragan Jovanović Danilov, Saša Radojčić, Dragan Hamović, Milena Marković, Mihal Huda, Milan Rihter, Miroslav Demak.

Predstavljeni su i Miroslav Bjelik, Zlata Matlakova, Jan Švantner, Jan Tazberik, Peter Mišak, Margita Ivaničkova, Dana Podracka, Juraj Kunjjak, Jozef Lajkert, Martin Prebuđila, Ladislav Čanji, Erik Ondrejička, Pavol Tomašovič, Igor Valek, Ingrid Lukačova i Oli Gluštikova.

Prof. dr Dragan Stanić u propratnom tekstu navodi da su Srbi i Slovaci dobar  primer naroda koji su bliskoga porekla, ali koji tokom trajanja nisu olako zaboravljali činjenicu porekla koja čini da se, i danas, posle mnogo vekova, međusobno dobro razumeju i  imaju jedni drugima šta da kažu.

Knjiga je objavljena  u okviru saradnje Slovačkog literarnog centra iz Bratislave i Matice srpske u Novom Sadu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO PREVARANT ILI PSIHO Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO "PREVARANT" ILI "PSIHO" Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RAJAN Vesli Rut, osumnjičeni za pokušaj ubistva kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa, pretio je da će ubiti lidere Rusije i Severne Koreje, Vladimira Putina i Kim Džong Una, objavio je list „Vol strit džornal“, koji je razgovarao sa Amerikankom Čelsi Volš, koja se nekoliko puta sastala sa Rutom u Kijevu 2022. godine.

17. 09. 2024. u 09:50

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje