NATAŠA NINKOVIĆ KAO FEMA: Premijera "Pokondirene tikve" u Narodnom pozorištu

V.V.S.

17. 09. 2024. u 11:08

NOVO čitanje popularne komedije karaktera "Pokondirena tikva" Jovana Sterije Popovića ( u režiji Ive milošević) sutra (18.septembar) premijerno će biti izvedeno na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

НАТАША НИНКОВИЋ КАО ФЕМА: Премијера Покондирене тикве у Народном позоришту

foto M.Janković

"Pokondirena tikva" nastala je 1838. godine i, u međuvremenu, postala je metafora za pomodarstvo i izveštačenost. U ovoj postavci, "obloženoj" savremenim kontekstom, glavna junakinja Fema (u interpretaciji Nataše Ninković) predstavlja potrebu za promenom u društvu koje se plaši odstupanja od norme.

- Uzbudljivo mi je bilo da rediteljski pokušam da sagledam Femino ludilo i  reagovanje onih oko nje kao hrabru i sumanutu težnju individue da dosegne neki lepši i bolji vid egzistencije od onog koji joj je nametnut - ističe uoči premijre rediteljka Iva Milošević. - Želela sam i da reakciju okoline, koja se grčevito upinje da tome stane na put, osvetlim kao agresivno udruženo reagovanje represivnog palanačkog duha. Mračni duh palanke je, nažalost, konstanta na ovim našim prostorima i zato je Sterija uvek aktuelan. Nisam želela naivno ironičan, bidermajersko prosvetiteljski komad o našoj prošlosti,  već tragikomičan pogled na kontinuitet duha palanke u Srbiji.

Rediteljka ističe i da današnje Feme nisu samo osobe koje su zaglibile u pomodarstvo, već su to i svi oni koji nastoje da preko noći, veoma paušalno i bez svesti o ličnoj nekompetentnosti, bez mnogo ulaganja u lično obrazovanje i oplemenjivanje sopstvenog duha, osvoje neki vid moći agresivnim i primitivnim sredstvima.

U ansamblu su i Iva Milanović, Slobodan Beštić, Ivana Šćepanović, Aleksandar Vučković, Sena Đorović, Aleksandar Đurica i Dragan Sekulić.

Dramaturg je Molina Udovički Fotez, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan, kompozitor Vladimir Pejković i za scenski govor bila je zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO PREVARANT ILI PSIHO Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO "PREVARANT" ILI "PSIHO" Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RAJAN Vesli Rut, osumnjičeni za pokušaj ubistva kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa, pretio je da će ubiti lidere Rusije i Severne Koreje, Vladimira Putina i Kim Džong Una, objavio je list „Vol strit džornal“, koji je razgovarao sa Amerikankom Čelsi Volš, koja se nekoliko puta sastala sa Rutom u Kijevu 2022. godine.

17. 09. 2024. u 09:50

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

ODEM NA GROBLJE, PIJEM RAKIJU, PA TAMO ZASPIM: Ispovest Vesne Zmijanac - pevačica je vodila tešku borbu