KROZ ISTORIJU SA ŽUTOM I NARANDŽASTOM: Nova postavka u Muzeju nauke i tehnike

M.A.K.

17. 09. 2024. u 16:07

SVOJEVRSAN muzeološki eksperiment, izložbu "Tehnika u boji - žuta + narandžasta ", koja će do 8. oktobra biti otvorena u Galeriji 51, Muzeja nauke i tehnike, čine eksponati birani po boji.

КРОЗ ИСТОРИЈУ СА ЖУТОМ И НАРАНЏАСТОМ: Нова поставка у Музеју науке и технике

Foto: Ada Vlajić, Muzej nauke i tehnike

Kako naziv postavke kaže, žuti i narandžasti esksponati izloženi su tako zajedno, sa ciljem da kazuju neke nove muzejske priče o zbirkama, nasleđu, dizajnu, trendovima, kao i razvoju tehnike i tehnologije.

Autori izložbe - Ivan Stanić, Ada Vlajić, Tamara Tešević i Milena Vidosavljević, su u potrazi za bojom pretražili zbirke Muzeja nauke i tehnike i izdvojili one predmete koji su delimično ili u potpunosti obojeni u izabrani kolorit. Ispostavilo se da se žuta i narandžasta koriste se odavno, još od najstarijih sačuvanih pećinskih crteža, a u svojim prirodnim oblicima često su otrovne. Tokom istorije imale su i pozitivnu i negativnu ulogu. Posle Drugog svetskog rata počinje masovna upotreba boja u industriji automobila, kućnih urećaja... Danas je boja postala nezaobilazna komponenta u kreiranju savremene tehnologije, a žuta i narandžasta često se koriste u prepoznatljivim nijansama za određene grane industrije, dizajna, znake upozorenja, specifična zanimanja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEPA SCENA NA TENISKOM TERENU: Novak Đoković još jednom pokazao koliko srce ima (VIDEO)