VRATOLOMNA MAŠTA "CRNE": Izložba ilustracija Jugoslava Vlahovića

M.A.K.

17. 09. 2024. u 16:11

PRIMENjENI umetnik, profesor FPU ( u penziji), karikaturista (višestruki dobitnik priznanja "Pjer" našeg lista) i dugogodišnji ilustrator NIN-a Jugoslav Vlahović, u beogradskoj njižarnici "Zlatno runo", u sredu, 18. septembra, u 18 časova, predstaviće izložbu "Crna", sa podnaslovom "20 godina - 1000 crteža".

ВРАТОЛОМНА МАШТА ЦРНЕ: Изложба илустрација Југослава Влаховића

Foto J. Vlahović

Postavku će činiti izbor od pedesetak radova, iz korupusa od 1.000 ilustracija objavljivanih tokom dve decenije uz kolumnu "Postekologija" Dragana Jovanovića. Neizostavni znak ovog njihovog zajedničkog posla je - crna mačka. Njoj je Jugović posvetio i knjigu "Crna" (izdanje Porodične manufakture, 2011), koja se potom pojavila i na nemačkom jeziku - KATZE BLACKIE . Ugledni frankfurtski izdavač Schoeffling & Co, koji je štampao, za korice je odabrao natpis: "Kaže se da mačke imaju 9 života, a Vlahovićeva Bleki ima ih 120, koliko ima i stranica knjige".

- Vlahovićeva alhemija ima nemerljivu i uzbudljivu dubinu kojom je od Crne napravio neodoljivu metafizičku životinju koja ne priznaje gravitaciju, i, pri tom ima vratolomnu maštu od koje puca u paramparčad zdrav razum, a i mozak - zapisao je Dragan Jovanović, uz srpsko izdanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NBA ZVEZDA I MERIDIAN FONDACIJA UDRUŽILI SNAGE: Licitirajte za dres Janisa Adetokumba i pomozite Ani Spajić! (VIDEO)