SELAKOVIĆ U NEGOTINU: Rehabilitacija i revitalizacija Rajačkih pivnica u cilju Unesko zaštite

Novosti online

18. 09. 2024. u 17:48

MINISTAR kulture Nikola Selaković posetio je Negotin, gde se zajedno sa direktorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Goranom Vasićem sastao sa predsednikom Opštine Negotin Vladimirom Veličkovićem, kao i sa predstavnicima Eliksir grupe sa kojim se razgovaralo o planiranim investicijama i mogućnostima saradnje u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i održivog razvoja Rajačkih pivnica.

СЕЛАКОВИЋ У НЕГОТИНУ: Рехабилитација и ревитализација Рајачких пивница у циљу Унеско заштите

Foto: Ministarstvo kulture

Tom prilikom u prisustvu ministra Selakovća, direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Goran Vasić i direktor preduzeća Rajačke pivnice DOO Vukašin Šćepanović potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji na rehabilitaciji Rajačkih pivnica, a ugovorom je predviđena saradnja na tehničkoj obnovi Rajačkih pivnica, izradi preliminarne tehničke procene, studije njihove zaštite i očuvanja za potrebe izrade plana detaljne regulacije i izrade studije revitalizacije. Kao cilj saradnje istaknuta je potpuna revitalizacija kompleksa Rajačkih pivnica i očuvanje ovog kulturno-istorijskog nasleđa Republike Srbije.

Nakon potpisivanja ugovora, ministar kulture, direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, predsednik Opštine Negotin, predsednik Eliksir grupe i direktor preduzeća Rajačke Pivnice DOO obišli su kompleks Rajačkih pivnica koje je od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja za Srbiju.

Ministar Slaković je tom prilikom istakao da ovaj kompleks obuhvata stotine nekadašnjih vinskih podruma koji su služili za proizvodnju i skladištenje vina i da predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju a da je  potpisani ugovor pionirski, odnosno prvi poduhvat ove vrste u Srbiji precizirajući da će Republički zavod za zaštitu spomenika kulture preuzeti obavezu izrade dve veoma važne studije.

Foto: Ministarstvo kulture

- Prva je studija rehabilitacije u cilju revitalizacije ovog prelepog kompleksa, a druga je studija zaštite, u cilju izrade plana detaljne regulacije sela Rajac, u okviru kojeg se nalazi kompleks Rajačkih pivnica. Naš cilj je da stručnim savetima, uputstvima i instrukcijama Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao najvažnije ustanove za zaštitu spomenika kulture u Srbiji, pomognemo jednoj ozbiljnoj društveno-odgovornoj kompaniji - rekao je Selaković.

Podsećajući da je kompanija Eliksir kupila jedan deo, odnosno ostatak pivnica, ministar je pojasnio da se pomoć ogleda u  stručnom nadzoru i merama koje će propisati Zavod za zaštitu spomenika kulture kako bi se nekadašnji vinski podrumi  rehabilitovali a njihova osnovna funkcija revitalizovala.

- Naš konačni cilj jeste da kroz zakon i propise uspostavimo javno-privatno partnerstvo u upravljanju ovim kompleksom, kako bismo njegovom temeljnom i detaljnom obnovom, revitalizacijom i stvaranjem uslova za razvoj vinogradarstva i vinarstva, učinili sve što je potrebno da Rajačke pivnice u nekom trenutku budu kvalifikovane za zaštitu pod Uneskom - naglasio je Selaković.

Foto: Ministarstvo kulture

Predsednik Opštine Negotin Vladimir Veličković ukazao je da će ovaj projekat omogućiti lokalnom stanovništvu da ostane na svojoj dedovini.

- Očekujem pravu ekspanziju razvoja turizma kada se svi radovi završe i kada se uđe u implementaciju celog projekta. Već poznata turistička ponuda  dobiće još veći potencijal a kako je gospodin ministar rekao, cilj je da se dostigne  Unesko zaštita što će dodatno povećati broj turista i ovom kraju naše zemlje dati prepoznatljiv pečat, ne samo u Srbiji, nego i u celom svetu - rekao je Veličković.

Direktor preduzeća Rajačke pivnice DOO Vukašin Šćepanović je poručio da je  Eliksir grupa odgovorna kompanija koja razmišlja o lokalnoj zajednici a da je Rajačke pivnice prepoznala kao dragulj ovog kraja.

- Spremni smo da odvojimo sredstva i da zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture i Ministarstvom kulture rehabilitujemo ove pivnice, da im vratimo stari sjaj. Pokušavamo da kroz sinergiju  polako oživimo ovaj kraj i gradilište je danas u punom zamahu, a siguran sam da će u narednim godinama ovo mesto postati jedan od dragulja istoka Srbije - izjavio je Šćepanović.

Kompleks Rajačkih pivnica, nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja nalazi se na Preliminarnoj listi svetske kulturne baštine pri Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu Unesko. Pivnice su naselje napravljeno za proizvodnju i skladištenje vina, izgrađeno u toku devetnaestog i početkom dvadesetog veka, kada su i doživele svoj vrhunac, preneo je Informer.

BONUS VIDEO: LOZNIČANIN IZVLAČIO DVA OGROMNA TRUPCA: Šta mislite, da li je uspeo po blatu?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

APEL DELIJAMA: Crvena zvezda objavila važno saopštenje pred meč sa Benfikom