"NE ČEKAJ ME" NAJBOLJA PREDSTAVA FESTIVALA: Završen 31. Međunarodni festival pozorišta za decu

J. L.

28. 09. 2024. u 15:28

Nagrada za najbolju predstavu 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu pripala je komadu “Ne čekaj me…” francuskog pozorišta Sneg na trepavicama, u kompletnom autorskom izrazu Vere Rozanove.

НЕ ЧЕКАЈ МЕ НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА ФЕСТИВАЛА: Завршен 31. Међународни фестивал позоришта за децу

foto: Atila Kovač

-Predstavu odlikuje izuzetna scenska poetika, maštovitost i jedinstvo scenskog izraza, koja je sprovedena minimalističkim sredstvima uz izuzetnu glumačku ekspresiju, inteligentnim rešenjima i nežnosti u izrazu - navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Ljudmili Fedorovoj za režiju predstave “Crvenkapica”, Dečjeg pozorišta Republike Srpske.

-Svojom dramatizacijom i režijom klasične bajke oplemenila je poznatu priču o Crvenkapi, stvarajući stilsko i žanrovsko jedinstvo - smatra žiri.

Za najbolju originalnu muziku nagrađen je Ivan Marović za predstavu “Zelena Gora” NVO teatra mladih iz Crne Gore. 

Nagradu za najbolju scenografiju dobio je Aleksandar Andrejev za predstavu “Kuti” pozorišta Triktrek iz Estonije, jer je “idejnim rešenjem zamka i izuzetnom zanatskom realizacijom, stvorena suština za realizaciju predstave”.

Za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka nagrada u predstavi “Crvenkapica” Đečijeg pozorišta Republike Srpske, nagrada je dodeljena Mariji Kločjevoj, Andreju Zaporoškiju, Polini Čufirjovoj i Olgi Kaerlini. Prema rečima žirija, “autorski tim je uspostavio u potpunosti funkcionalne, stilski ujednačene, simpatične i karakterom jasno izražene lutke.”

Pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo dodeljene su Horvat Blanki za ulogu Majstora u predstavi “Igraj se sa mnom” Dečjeg pozorišta Subotica; Marli Santani za uloge u predstavi “Majmunica Simona” pozorišta Gušterov osmeh iz Španije; glumačkom ansamblu predstave “Praljudi” Pozitivnog pozorišta iz Češke; glumačkom ansamblu predstave Crvenkapica Đečjeg pozorišta Republike Srpske; i  glumačkom ansamblu predstave “Bajka sva od šećera”, Kazališta Virovitica i Gradskog kazališta Joza Ivakića Vinkovci.

Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena je predstavi “Kopači zlata”, Lutkarskog pozorišta Cvikau iz Nemačke. 

U glavnom programu odigrano je 12 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Nagrade za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, uručene su dr Luki Kecmanu u kategoriji domaćih stvaralaca i Jaroslavu Antonjuku iz Poljske u kategoriji inostranih stvaralaca. Ovogodišnji dobitnik nagrade “Oton Tomanić”, priznanja za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za decu i mlade, je dr Eva Tomaševska iz Poljske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?