O OTPORU BEZEMLJAŠA: "Antigona u Amazonu" Mila Raua,večeras i sutra na 58.Bitefu

V.V.S.

02. 10. 2024. u 17:24

NA sceni Ateljea 212, večeras i sutra, s nestrpljenjem očekivana predstava "Antigona u Amazonu" u izvođenju belgijskog NTGenta, po konceptu i režiji Mila Raua.

О ОТПОРУ БЕЗЕМЉАША: Антигона у Амазону Мила Рауа,вечерас и сутра на 58.Битефу

foto Kurt van der Elst

Jedan od najznačajnijih reditelja današnjice, već je učestvovao na našem festivalu u dva navrata (s predstavama "Saosećanje. Istorija mitraljeza" i "Orest u Mosulu"),ali je nedavno pažnju privukao i veoma angažovanim govorom o rudarenju na otvaranju ovogodišnjeg Bitefa.

Predstavom "Antigona u Amazonu" Rau zatvara trilogiju reinterpretacije antičkih mitova. Kao što je francuska "Hekuba, ne Heguba" Komedi franseza predstavljala spoj mita i savremenog doba, i švajcarski umetnik Sofoklovu junakinju "iščitava" u aktuelnom kontekstu. Rau je posetio Brazil, državu u kojoj jedan odsto stanovništa poseduje 45 posto zemlje,a onda sa MST, najvećim zemljoradničkim pokretom bezemljaša - realizovao predstavu. Na sceni je četvoro izvođača i još mnogo učesnika u video projekcijama, koji dočaravaju otpor brazilskog stanovništva pred nasiljem i nepravdom, glavnim temama i Sofoklove tragedije. Tako nastaje alegorijska predstava o borbi ljudi za dostojanstven život, a protiv bespoštedne eksloatacije rudarenjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

DA LI JE TEŽE ODGAJATI ĆERKE ILI SINOVE? Naučnici dali odgovor - evo koje mame i tate će drastično brže ostariti