UKLJUČI KAMERU, DA NE ČUJE ZLO: U susret 33. Internacionalnom festivalu etnološkog filma

M.A.K.

28. 10. 2024. u 17:13

POD sloganom "Da ne čuje zlo" Internacionalni festival etnološkog filma (IFEF), koji će po 33. put, održati od 4. do 8. decembra, sa projekcijama u bioskopskoj sali Etnografskog muzeja i u Jugoslovenskoj kinoteci, predstaviće ostvarenja sa autorskim pristupom u istraživanju tradicijskog, kao i modernog načina života ljudskih zajednica.

УКЉУЧИ КАМЕРУ, ДА НЕ ЧУЈЕ ЗЛО: У сусрет 33. Интернационалном фестивалу етнолошког филма

Foto Ettnografski muzej

Savet festivala je ulogu selektora po pozivu dodelio Jugoslavu Panteliću, direktoru Jugoslovenske kinoteke i umetničkom direktoru Festa.

- Etnološki film vidim najpre u svetlu jednog čvrstog, ali i dinamičnog odnosa između filmskog medija i života - izjavio je ovim povodom Pantelić.- Pored toga što predstavlja jedan od načina čuvanja, istraživanja i reprezentacije različitih tradicija i kultura, ovaj tip filmova pruža nam drugačije perspektive, pomaže nam da uvidimo raznolikost sveta i pojava i time nas čini prijemčivim i otvorenim da sagledamo iskustva koja su drugačija od naših, a da u njima istovremeno možemo da prepoznamo ono univerzalno, što nam je svima zajedničko.

Glavni takmičarski program predstaviće savremene etnološke dokumentarce iz celog sveta, sa temama koje odražavaju raznolikost ljudskih kultura.

Po prvi put ove godine festival će u revijalnom delu programa predstaviti savremene igrane filmove koji su bazirani na etnološkim temama i motivima ili su njima inspirisani.

Kao i prošle godine, biće organizovane projekcije klasika domaćeg filma koji svoje likove i priče grade iz obilatog etnološkog nasleđa Balkana, a zemlja u fokusu ovogodišnjeg IFEF-a je Portugalija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA NIJE U REDU SA TIM?: Čuveni teniser otkrio kada bi Novak Đoković mogao da završi karijeru