OD MODERNOG BEOGRADA, DO SRPSKIH KRALJICA: ULUPUDUS dodelio tradicionalna priznanja na Sajmu knjiga

M.A.K.

28. 10. 2024. u 17:34

NA 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ULUPUDUS je tradicionalno dodelio priznanja iz oblasti ilustracije, stripa, dizajna, istorije i teorije umetnosti, kompletne opreme knjige, kao i za monografska izdanja.

ОД МОДЕРНОГ БЕОГРАДА, ДО СРПСКИХ КРАЉИЦА: УЛУПУДУС доделио традиционална признања на Сајму књига

Foto promo

Ove godine žiri je dodelio i pohvale i posebna priznanja autorima čije su knjige prepoznate kao dela od izuzetnog značaja za umetnost i kulturu Srbije.

O najuspešnijima su odlučivali Jelena Pavićević (predsednica žirija, sekcija za teoriju, kritiku i istoriju primenjene umetnosti), David Vartabedijan (slikarska sekcija) i Dejan Vukelić (dizajn sekcija). Knjizi "Moderni Beograd 1918-1941", u izdanju "Data statusa" , čiji su autori Dušan Babac, Bojana Popović i Tijana Antonijević, pripale su dve diplome - za doprinos istoriji umetnosti i izdavački poduhvat. Diploma za doprinos teoriji umetnosti pripala je knjizi "Raspevani Beograd", autorke Irene Šentevske, a za doprinos istoriji primenjene umetnosti monografiji "Geroslav Zarić Gera - čarobnjak scene" autora Živadina Mitrovića, u izdanju "Službenog glasnika". Za doprinos kulturi i kulturnom nasleđu Srbije pripala je "Monografiji povodom 70 godina Doma vojske Srbije".

Diploma za "Kalvina i Hobsa"

ZA izdavački poduhvat u oblasti stripa izdvojen je "Kalvin i Hobs", kuće Darkwood. Kada je reč o autorskom stripu nagrađen je "Kralj ničega", izdavačke kuće System Comics. Za ilustraciju knjige za decu "Ršumovanje od A do Š" diplomu je dobila Biljana Mihajlović, dok je kao najbolje opremljena knjigu za decu izdvojen "Naučni kuvar" autorke Zorane Kurbalija Novičić.

Za izuzetnu važnost za kulturnu, odnosno umetničku scenu Srbije, diplomu je dobila "Monografija povodom 70 godina Doma vojske Srbije, a za monografiju iz oblasti likovne umetnosti "Radionica za izradu anđela - Milan Tucović" autora Zorana Jeremića ("Službeni glanik"). Dizajnerki Danijeli Paracki, pripala je diploma za grafičko oblikovanje knjige "Vek našeg trajanja - Vazduhoplovna akademija (1924-2024)".

Diplomama su ovenčane i knjiga "Gornja knjiga, donja knjiga" Alekse Gajića, u izdanju "Makonda" (za opremu) i fotomonografija Ljubomira Kojića "Svetlopis kao beskraj", koju je štampao Banatski kulturni centr Novo Mileševo (izdavački poduhvat), a za kulturu namenjenu mladima pohvaljeno delo "Pet žena srednjovekovne Srbije" Svetlane Smolčić Makuljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKI MAJSTOR DEO ČUDESNOG MEČA: Dušan Vlahović dao gol za Juventus u derbiju protiv Intera, a mreže se tresle čak osam puta! (VIDEO)