ODLAZAK ZORANA GAVRIĆA: Preminuo višegodišnji upravnik Muzeja savremene umetnosti

M. A. K.

15. 07. 2020. u 21:46

ISTORIČAR umetnosti, univerzitetski profesor i nekadašnji direktor Muzeja savremene umetnosti, Zoran Gavrić preminuo je 13. jula u Beoradu.

ОДЛАЗАК ЗОРАНА ГАВРИЋА: Преминуо вишегодишњи управник Музеја савремене уметности

Foto arhiva

Rođen u Valjevu 1949, Gavrić je diplomirao 1977. na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. U MSU se zaposlio četiri godine kasnije, kao kustos Odeljenja za dokumentaciju. Već 1984. postao je šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi, a maja 1986. i - upravnik Muzeja. Na čelu ove kuće uspešno je bio do januara 1993.

Tokom njegovog mandata organizovale su se po dve retrospektive domaćih umetnika godišnje, među kojima su bile i postavke Petra Omčikusa, Fila Filipovića, Olge Jančić, Radomira Damnjanovića - Damnjana, Predraga Neškovića, Koste Hakmana... Česte su bile i postavke značajnih stranih autora, pa je tako odmah posle Bijenala u Veneciji, gde je dobila glavnu nagradu, u Beograd stigla izložba Barija Flanagana. Prvi je upravnik MSU koji je organizovao retrospektivne izložbe srpskih umetnika u inostranstvu. Save Šumanovića u Novoj Pinakoteci u Minhenu i Milene Pavlović Barili u Duždevoj palati u Parmi.

Objavljivao je tekstove iz teorije i nauke o umetnosti, prevodio sa nemačkog i engleskog jezika, uređivao kapitalna izdanja. Bio je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti i profesor po pozivu na beogradskom FDU i cetinjskom Fakultetu likovnih umetnosti. Dobitnik je nagrade "Lazar Trifunović" 2005. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!