TEATAR UPRKOS SVEMU: Za 72. rođendan dobili dvesta kvadratnih metara novog prostora

V. STRUGAR

08. 10. 2020. u 12:35

NARODNO pozorište u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, danas će obeležiti svoj 72. rođendan, najpopularnijom i najdugovečnijom predstavom na svom repertoaru (Gogoljevom "Ženidbom" u režiji Milana Karadžića) i projekcijom dokumentarnog filma o istorijatu kuće "Uprkos svemu", autora Gorana Avramovića i Igora Vukovića.

ТЕАТАР УПРКОС СВЕМУ: За 72. рођендан добили двеста квадратних метара новог простора

Foto Promo

- Za rođendan i početak nove sezone planirali smo premijeru Goldonijevih "Ribarskih svađa" (takođe u Karadžićevoj režiji), ali tek pre nekoliko dana su nam dozvolili probe. Jer, na KiM su donedavno bile na snazi stroge zabrane svih okupljanja - kaže Predrag Radonjić, direktor pozorišta. - Inače, probe "Ribarskih svađa" prekinute su proletos, sedam dana pred premijeru. U međuvremenu, počele su i pripreme "Antigone" (u rediteljskom čitanju Nenada Todorovića) pa se nadam da će obe izaći u novembru. U planu je do kraja kalendarske godine i postavljanje na scenu savremenog dramskog teksta Aleksandra Jugovića, "Placebo" u režiji Isidore Gocić.

I u vreme zabrana, kako kaže čelni čovek teatra, nisu sedeli skrštenih ruku: zgrada Doma kulture proširena je nadziđivanjem, a sa novim prostornim mogućnostima dobila je i "pozorišnije" uslove:

- Privedena je kraju izgradnja 200 kvadratnih metara pozorišnih prostorija, šminkernica, garderoba, kupatila, tako da smo na korak od kompletiranja elementarnih uslova za naš dugoročniji rad i boravak u Gračanici - ističe Radonjić. - Ministarstvo kulture i informisanja, odnosno Vlada Republike Srbije, kontinuirano ulaže u rad našeg pozorišta kao najstarije profesionalne kulturne institucije na Kosovu i Metohiji, sredstvima koja svakako nisu velika ali nama omogućavaju da svake godine sve bolje i intenzivnije radimo."Pojačali" smo i vozni park teretnim kombijem i putničkim vozilom, tako da je sa prethodno nabavljenim putničkim kombijem i minibusom kompletiran vozni park teatra, što je od suštinskog značaja. Jer, mi smo, praktično, uvek na točkovima.

Predrag Radonjić, Foto Promo

Trenutno, pored "Ženidbe" na gračaničkom repertoaru su i "Žene iz Troje" u režiji Nebojše Bradića i dečja predstava "Sirano", sa potpisom Nenada Todorovića. Ova dva naslova neće "sedeti kod kuće" u oktobru: "Trojanke" gostuju u Leskovcu 13. oktobra, a tri dana kasnije i na otvaranju "Dana Zorana Radmilovića" u Zaječaru. "Sirano" će krajem meseca biti na matičnoj sceni, a potom i u Zubinom Potoku.

- U novembru, pored dve premijere ("Ribarske svađe" i "Antigona") planirano je održavanje dečjeg festivala "Mali Joakim". Tako će najmlađa pubika na Kosovu i Metohiji biti u prilici da poglada najbolje predstave za decu pozorišta koja sačinjavaju "Zajednicu profesionalnih pozorišta Srbije", što smatramo događajem od velikog značaja za kulturni život na KiM - kaže Radonjić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!