LJUBA I DALJE ŽIVI U VUKA KARADŽIĆA 11: Moderna galerija u Valjevu za tri i po decenije postala čuvena u svetu

B. PUZOVIĆ

15. 12. 2020. u 08:30

MODERNA galerija, Ulica Vuka Karadžića 11, Valjevo, adresa je srpske kulturne institucije koja je, po izuzetno vrednoj baštini koju poseduje, jedinstvena u - svetskim razmerama!

ЉУБА И ДАЉЕ ЖИВИ У ВУКА КАРАЏИЋА 11: Модерна галерија у Ваљеву за три и по деценије постала чувена у свету

Foto B. Puzović

Jer, za tri i po decenije, koliko postoji, u fundus je sabrala više od 500 izuzetno vrednih dela, poklona svih umetnika koji su izlagali u njoj. Posebno mesto, ipak, pripada jednom od njenih osnivača, akademiku Ljubi Popoviću, čiji je legat pod njenim krovom.

Moderna galerija je otvorena izložbom slika iz jugoslovenskog perioda Ljube Popovića od 1953. do 1963. Izlagali su i Dado Đurić, Vladimir Veličković, Miljenko Stančić, Miro Glavurtić, Krsto Hegedušić, Miloš Šobajić, Tikalo, Vojo Stanić, Uroš Tošković, Olja Ivanjicki, Leonid Šejka, Ksenija Divjak, Ljubica Mrkalj, Vladimir Dunjić, Milan Tucović, Lidija Macura, Milić od Mačve, Vasa Dolovački, Kosta Bunuševac, Jale, Slavko Krunić...

- Galerija je bila, jeste i biće mesto prezentacije različitih pojava u umetnosti, prostor u kom se iznova definiše i proširuje sadržaj pojma umetnost - kaže Vojislav Jovanović, direktor Galerije.

- Upravo zahvaljujući Ljubi Popoviću, postala je svojevrsna porodica umetnika koji su u njoj izlagali, jer je on ustanovio običaj da svako ko u njoj izlaže ostavi Galeriji bar jedno svoje delo.

SPOMEN-SOBA

POSLE prve izložbe, Ljuba Popović (na slici) Modernoj galeriji je poklonio slike i crteže iz jugoslovenskog perioda - kaže Jovanović.

Foto privatna arhiva

- Zbirku njegovih dela čine 10 slika i 102 crteža od kojih su neki oslikani sa obe strane. Na godišnjicu smrti, 2017, otvorena je spomen-soba u kojoj su njegova lična biblioteka sa više od 3.000 naslova, dokumenta, predmeti iz ateljea u Parizu. U Modernoj galeriji bila je priređena jedna od najvećih izložbi dela Ljube Popovića na prostorima bivše Jugoslavije, koju je videlo više od 12.000 posetilaca, više od 10.000 došlo je van Valjeva.

Specifično je i to da su tekstove za kataloge izložbi poslali ugledni likovni kritičari, istoričari umetnosti i književnici. Oko 80 autora iznelo je, tako, raznolike i dragocene uvide u sada već deo istorije modernog srpskog slikarstva. Osobenosti Moderne galerije su uz slike Ljube Popovića, predstavljanje stvaralaštva autora bliskih grupi Mediala, kao i izložbe "Jedan autor jedna slika", pokrenute 2003. godine.

Foto B. Puzović

- Organizovali smo, do sada, i devet retrospektiva dela stvaralaca, ili specifičnih i retkih umetničkih kolekcija - kaže Jovanović.

- Formiranjem zbirke savremene umetnosti, Moderna galerija postala je značajan čuvar istorije jednog dela savremene kulture.

Svako platno i crtež u Modernoj galeriji ima veliku umetničku vrednost, a posebno se izdvajaju dela najvećih dimenzija - triptisi Ljube Popovića "Sećanje na Džejmsa Frejzera, Triptih o materiji i smrti", dimenzija 810h200 centimetara, i Olje Ivanjicki "Iz centra 44 i dalje", 500h200 centimetara.

- Ljuba Popović počiva u Valjevu - kaže Jovanović.

- Siguran sam da smo uspeli da sačuvamo boju i ton koju je dao ovoj kulturnoj instituciji u gradu na Kolubari. Ljuba i dalje živi na adresi u Ulici Vuka Karadžića 11, zajedno sa Modernom galerijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HIT 2024! Marsa Matrouh – Jednostavni Egipatski Maldivi