PRIČA O SRPSKOJ: Priznanje ruske biblioteke romanu Željka Pržulja

M. Mirković

08. 03. 2021. u 14:29

KAD jedna tako velika država kao što je Rusija i najveća svetska književnost, ruska literatura, među dvadeset pet književnih dela iz celoga sveta samo nominuje nekoga iz ovako brojčano malog naroda, to je onda ogroman uspeh i ogromna čast.

ПРИЧА О СРПСКОЈ: Признање руске библиотеке роману Жељка Пржуља

Foto V. Danilov

Nešto što samo retki imaju privilegiju. Meni je Bog podario talenat, a ruski prijatelji omogućili da to postignem - rekao je pisac Željko Pržulj čiji je roman "Sami na svijetu" (NB "Istočno Sarajevo") proglašen najboljom knjigom autora van ruskog govornog područja, koja se svake godine bira u organizaciji biblioteke "Vladimir Majakovski" iz Sankt Peterburga.

Rukovodstvo te biblioteke nominovalo je ovaj roman pisca iz Republike Srpske, a glasovi čitalaca doneli mu ovo priznanje, kao - posle Dejana Lučića, tek drugom srpskom autoru tokom trideset godina duge tradicije dodeljivanja nagrada.

- Da u ogromnoj Rusiji poštovani čitaoci mogu da čitaju i spoznaju priču o mom Nonetu, Krsti i Gorkom i svim mojim prijateljima i saborcima, da preko velikog prijatelja svet sazna barem delić istine o stvaranju moje otadžbine Republike Srpske... - nastavio je Pržulj u zahvalnici.

I pravi junaci

SUROVA priča aktera (pred)ratnih događaja, u kojoj su autentično opisane bitke, logori, zavere, NATO bombardovanje, sam život u ratnim uslovima, pored glavnih likova za junake ima i Miloševića, Karadžića, Mladića, Gišku, Arkana, Legiju, Izetbegovića, Tuđmana, Vatikan, masone, ruske dobrovoljce, patrijarhe...

- Sama pobeda u projektu vaše biblioteke "Peterburg čita: biramo najboljeg stranog pisca" krunisala je taj uspeh Srba i Republike Srpske, a meni samom, tokom glasanja, pokazala koliki je patriotizam i ljubav prema otadžbini mojih sugrađana rasutih širom planete. Još jednom hvala biblioteci "Majakovski" i svima onima koji su mi omogućili da budem nominovan i da pobedim.

Na hiljadu stranica romana "Sami u svijetu" opisani su događaji od 1990. do 1996. u Sarajevu ali i u ostatku Jugoslavije, kroz priču o grupi mladih ljudi iz jednog sarajevskog kvarta - od zajedničkih basket utakmica i odlazaka na rok koncerte, preko raspada Jugoslavije i podele grada, ali i njihove podele na tri međusobno zaraćene vojske, do Dejtonskog sporazuma i izlaska Srba iz Sarajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!