IZLOŽBA "ILUZIJE" MAJE GUZINE: Ćerka našeg poznatog karikaturiste izlaže u galeriji ULUPDS-a

V.V.S.

23. 03. 2021. u 16:06

U MALOJ galeriji ULUPDS-a otvara se izložba “Iluzija” Maje Guzine (od 30.marta do 7. aprila),a ona je rezultat dugogodišnjeg rada u dve oblasti: jedna je ilustracija, a druga slikarstvo.

ИЗЛОЖБА ИЛУЗИЈЕ МАЈЕ ГУЗИНЕ: Ћерка нашег познатог карикатуристе излаже у галерији УЛУПДС-а

Foto: V.V.S.

- Pre svega, za svoj izraz treba da zahvalim ocu, karikaturisti Ranku Guzini, koji me je od malih nogu upućivao na lepe stvari i prave vrednosti u umetnosti i životu – kaže Maja Guzina.

- Pomagala sam mu u izradi karikatura nekih petnaest godina i kroz taj rad sam stekla određeno znanje . Na moj način izražavanja u ilustraciji, takođe su uticali karikaturisti Tošo Borković, Duško Petričić, Zuko Džumhur, slovenački ilustratori i drugi. U izradi ilustracija cilj mi je da ih prilagodim dečjem uzrastu iako nisu sve namenjene deci. Sećajući se svog detinjstva, shvatim šta je to što najviše fascinira decu i kojim sredstvima bi to mogla najbolje da dočaram. Nastojim i da odvojim umetničko od komercijalnog bar u onim elementima ilustracije gde je to razdvojivo. Radila sam kombinovanu tehniku-ručno rađen crtež, koloristički obrađivan u FOTO ŠOP-u i pripreman za slanje u novine.

Kako kaže, ilustrovala je uglavnom po zadatku jer je sarađivala sa raznim časopisima. Ipak, ističe, postoji bitna razlika između tih ilustracija i onih koje sam radila po sopstvenoj ideji, samoinicijativno. Na ovim drugim početni motiv je svežiji , originalniji a često i duhovitiji.

Maja Guzina (1972) diplomirala je na FPUID 1997.godine, na odseku Zidno slikarstvo i ilustracije kod profesora Vlade Todoravića i Zvonimira Zekovića. Posle fakulteta radila je kao restaurator u Pećkoj patrijaršiji I u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!