VERNI DUČIĆU I PESMI: Kulturna manifestacija u Trebinju organizovana onlajn

D. CURAĆ

08. 04. 2021. u 10:23

TRADICIONALNA kulturna manifestacija "Dučićev dan", posvećena velikom srpskom pesniku Jovanu Dučiću, zbog epidemiološke situacije organizovana je posredstvom Zoom platforme, a naučni skup koji organizuje Grad Trebinje sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda bio je posvećen "Poetici i poeziji Miroslava Maksimovića".

ВЕРНИ ДУЧИЋУ И ПЕСМИ: Културна манифестација у Требињу организована онлајн

Foto Grad Trebinje

Posredstvom virtuelne platforme učestvovalo je tridesetak naučnih radnika iz Srbije, Crne Gore i dijaspore, a pesnik Miroslav Maksimović poručio je na otvaranju da je projekat poetičkih istraživanja izuzetno dragocen za srpsku poeziju i da je Trebinje postalo glavni grad srpske poezije.

Izložba

U OKVIRU "Dučićevog dana" u Muzeju Hercegovine priređenaje izložba o Matiji Banu "Pisma sa Banovca", Etnografskog muzeja iz Beograda i Arhiva Srbije. Izložba će biti u onlajn formatu.

- Posebno smo radosni što je ovogodišnji naučni skup posvećen pesniku Miroslavu Maksimoviću, laureatu "Dučićeve nagrade", velikom pesniku koji je bio čest i drag gost na "Dučićevim večerima poezije" i koji je s posebnim ushićenjem u Trebinju govorio i svoje i Dučićeve stihove. Reč je o pesniku čije se delo, ovde podno Leotara, na svojevrstan način, dotaklo sa Dučićevim, i delo koje je, već je izvesno, osuđeno na trajanje - istakao je gradonačelnik TrebinjaMirko Ćurić.

Pomen Hercegovačka Gračanica, Foto Grad Trebinje

Manifestacija, koja se tradicionalno održava na praznik Blagovesti, kada je Jovan Dučić preminuo, počela je svetom liturgijom i pomenom pesniku u Hercegovačkoj Gračanici, nakon čega je položeno cveće na Dučićev grob i spomenik pesniku ispred gradskog parka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!