TESLA JE MOJA INSPIRACIJA: Utisci slavnog grčkog koreografa i baletskog igrača Dimitrisa Papajoanu o Srbiji

J. SIMIĆ

13. 04. 2021. u 09:11

SA oreolom svetski uglednog koreografa i igrača, Atinjanin Dimitris Papajoanu (57) tokom svog četvrtog gostovanja u Srbiji u okviru Beogradskog festivala igre, prvi put će se u naredna dva dana (sreda i četvrtak) predstaviti publici u Novom Sadu.

ТЕСЛА ЈЕ МОЈА ИНСПИРАЦИЈА: Утисци славног грчког кореографа и балетског играча Димитриса Папајоану о Србији

Foto N. Karlić/GOST Dimitris Papajoanu i Ana Jung

Na Sceni Srpskog narodnog pozorišta Papajoanu i kolege iz njegove trupe predstaviće se savremenom predstavom "Mastilo" koja je premijerno izvedena prošlog leta u Torinu, a posle novosadske ubrzo će je videti i publika u Avinjonu.

 - Čini me srećnim što imam priliku da igram prvi put u Novom Sadu i baš na sceni najstarijeg srpskog pozorišta. Drago mi je što se u Srbiji moje predstave izvode sa uspehom - rekao je ovaj umetnik u ponedeljak u obraćanju novinarima u novosadskoj Gradskoj kući.

U prisustvu upravnika SNP dr Zorana Đerića, predsednice Skupštine grada Jelene Marinković Radomirović i umetničke direktorke Beogradskog festivala igre Aje Jung, Papajoanu je kazao da je od predstave "Mrtva priroda" s kojom se prvi put pre nekoliko godina predstavio u Beogradu, započela njegova fascinacija genijalnošću Nikole Tesle.

 - Tesla je i dalje prisutan u mojim radovima. U predstavi "Mastilo" on električnu energiju menja energijom vode. Na sceni je čovek u crnom kostimu, a oko njega su svi prirodni fenomeni - otkrio je ovaj nesvakidašnji umetnik.

Najpre je postao poznat kao slikar i strip crtač ali je ubrzo svoju pažnju preusmerio na scenske umetnosti kao reditelj, koreograf, izvođač, scenograf, kostimograf, dizajner svetla i šminke. Osnovao je Edafos teatar igre (1986), kao platformu za sopstvene originalne scenske produkcije, eksperimentalne igre i scenskih umetnosti.

Planetarnu slavu stekao je 2004. godine, kao kreator ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Atini. Pozorištu se vratio 2006. godine, stvarajući hrabra i avangardna dela rekordne gledanosti.

EMOTIVAN RUČAK U RESTORANU

GOSTA iz Atine raduje što za razliku od grčkih, srpska pozorišta rade "jer na taj način umetnici daju do znanja sebi i publici da su još uvek živi". Nostalgiju za pretpandemijskim vremenima osećao je pre dva dana u Beogradu kada je posle više od godinu dana ponovo mogao da ruča u restoranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!