MALA MATURA OVE GODINE U 511 ŠKOLA: Spreman operativni plan za organizaciju završnog ispita za osmake

Lj. Begenišić

21. 06. 2022. u 08:00

REPUBLIČKA komisija donela je odluku o promeni procedure sprovođenja završnog testa za đake osmog razreda i mi smo za 60 odsto smanjili broj školskih objekata u kojima će biti održani završni testovi. Umesto u 1.260 objekata, mala matura biće organizovana u svega 511 škola.

МАЛА МАТУРА ОВЕ ГОДИНЕ У 511 ШКОЛА: Спреман оперативни план за организацију завршног испита за осмаке

Učenici OŠ "Vuk Karadžić", Foto N. Skenderija

Ministar prosvete Branko Ružić ovako je juče referisao o pripremama i osiguranju bezbednosti đaka prilikom predstojećeg polaganja male mature.

On je naveo da Ministarstvo prosvete i MUP imaju detaljno razrađen plan akcije za slučaj dojava o bombama u školama i da će se sve učiniti da bezbednosni rizik bude ravan nuli.

- Imamo odgovore na sva pitanja. Zajedno sa MUP-om napravili smo jasan i detaljan plan aktivnosti kako da u dane održavanja završnih testova maksimalno smanjimo bezbednosni rizik. Sve što je potrebno da se uradi da bi deca bila bezbedna, da to za njih i roditelje ne bude traumatično iskustvo, biće i urađeno - kazao je Ružić, uz napomenu da se operativni planovi drže u tajnosti.

Ministar prosvete prilikom posete OŠ "Dušan Radović" u Pirotu podsetio je da su svi testovi odštampani, stavljeni u sigurnosne vrećice i kutije sa zatvornicama, a na lokacije će biti transportovani u pratnji policije.

I direktori škola poručuju deci i roditeljima da ne brinu i da će matura proći dobro. Oni čekaju detaljna uputstva od Ministarstva prosvete o organizaciji završnog ispita. Instrukcije se očekuju sredinom nedelje.

- Očekujemo da sve prođe u najboljem redu. Svi koji učestvuju u procesu priprema male mature rade sve što je neophodno, a đaci samo treba da pokažu maksimalno znanje na ispitu - kaže za "Novosti" Miomir Dragaš, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić".

Prema ranijim izjavama pojedinih direktora, preporučeno je da završni ispit organizuju u većim prostorijama u školi, kao što su fiskulturne sale, trpezarije, holovi, a ne u učionicama. Takođe, predloženo je da se dve ili tri manje škole koje su blizu jedna druge, udruže pa da se mala matura održi u jednoj od njih.

Inače, prema zvaničnim rokovima, mala matura održava se 27, 28. i 29. juna, a osmaci prvo polažu srpski jezik, pa matematiku, dok je treći dan rezervisan za kombinovani test koji se sastoji od pitanja iz biologije, hemije, fizike, geografije i istorije. Ispiti počinju u devet sati u traju dva sata.

Konačni rezultati biće objavljeni 5. jula, a predaja liste želja biće omogućena od 30. juna do 6. jula elektronskim putem, odnosno 6. i 7. jula neposredno u osnovnoj školi.

Raspored učenika po školama biće objavljen 13. jula, nakon čega sledi upis učenika u srednje škole - elektronskim putem od 14. do 20. jula odnosno 14. i 15. jula neposredno u školi.

DIREKTORI ODLUČUJU O NADOKNADI

GOVOREĆI o nadoknadi časova koji su propušteni zbog dojave o podmetnutim bombama, ministar prosvete je rekao da je odluka na direktorima škola, uz saglasnost školskih uprava.

- Nema potrebe za velikim nadoknađivanjem. Nama je najvažnije da se na regularan način završi školska godina, i to ne samo na završnom testu za osmake - rekao je Ružić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024