KREĆE BITKA ZA ŽELJENU ŠKOLU: Osmaci polažu malu maturu, danas je provera iz srpskog, sutra matematika, a prekosutra kombinovati test

Lj. BEGENIŠIĆ

27. 06. 2022. u 07:15

POLAGANjEM testa iz srpskog jezika danas u devet časova počinje mala matura za đake osmog razreda.

КРЕЋЕ БИТКА ЗА ЖЕЉЕНУ ШКОЛУ: Oсмаци полажу малу матуру, данас је провера из српског, сутра математика, а прекосутра комбиновати тест

Foto I. Marinković

Sutra ih čeka provera iz matematike, a prekosutra kombinovani test u okviru kog se polaže pet predmeta - istorija, geografija, fizika, hemija i biologija.

Da bi se sprečilo da eventualna dojava o podmetnutim bombama pokvari održavanje male mature, broj škola u kojima će se ispit održati smanjen je za 60 odsto. Tako će đaci umesto u 1.260 škola maturu polagati u 522 objekta, a to znači da će veliki broj njih biti na "tuđem" terenu, odnosno van svoje matične škole. Takođe, preporučeno je i da se ispit organizuje u fiskulturnim salama, trpezarijama ili  holovima, umesto u učionicama.

Roditelji i deca prethodnih dana obavešteni su gde danas treba da dođu.

Ministarstvo prosvete i MUP su detaljno razradili plan po kom će tokom tri dana koliko matura traje sve biti potpuno bezbedno, pa tako pripadnici MUP objekte u kojima će se osmaci danas okupiti obezbeđuju od subote.

Što se tiče testova, oni su odavno odštampani, a i za njih se primenjuju posebne mere bezbednosti kako se ne bi dogodilo da budu "provaljeni".

Foto M. Anđela

Pitanja na testovima su prilagođena gradivu koje je pređeno, a prilikom sastavljanja vodilo se računa o tome da su deca i ovu školsku godinu provela u specifičnim uslovima, te se nastava delimično odvijala onlajn.

Ukupan broj bodova koje đak može imati je 100, i to iz škole može poneti maksimalno 60, koliko imaju učenici sa svim peticama na kraju šestog, sedmog i osmog razreda. Na tri testa maturant može osvojiti maksimalno 40 poena - po 13 iz srpskog i matematike i 14 iz kombinovanog testa.

Ministar prosvete Branko Ružić istakao je nedavno da Ministarstvo prosvete i MUP imaju plan kako da sve prođe bezbedno, a deci je poželeo da se mirno pripreme za test.

- Neka to bude kruna njihovog osmogodišnjeg obrazovanja i nadam se da će upisati školu koju žele - poručio je Ružić.

Nakon mature sledi popunjavanje liste želja i eventualni prigovor, a konačni rezultati biće objavljeni 5. jula. Raspored po školama objaviće 13. jula, nakon čega sledi upis učenika u srednje škole - elektronskim putem od 14. do 20. jula odnosno 14. i 15. jula neposredno u školi. Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu, počinje 14. jula kada se predaje lista želja.

Pažljivo sa listom želja

Nakon polaganja male mature i objavljenih konačnih rezultata, osmaci popunjavaju listu želja na kojoj se na prvom mestu upisuje smer koji bi đak najviše voleo da upiše. Na drugo mesto stavlja se škola u koju bi želeo da ide, ukoliko ne uspe da upiše željenu školu i tako redom. Bitno je u prvih nekoliko upisati baš one smerove koje bi učenik najviše voleo da pohađa, a redosled upisanih smerova je veoma bitan. Osmacima se savetuje da na listu ne upisuju nijedan smer za koji uopšte nisu zaniteresovani. Zato je pre popunjavanja liste želja potrebno dobro razmisliti i napraviti strategiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)