TRAŽE DA ČASOVI BUDU KRAĆI: Forum beogradskih gimnazija predlaže mere štednje u obrazovnim ustanovama

Lj. B.

21. 09. 2022. u 08:30

IAKO nije prvobitno planirano, đaci bi i ove školske godine mogli da dobiju produženi zimski raspust, ali i skraćenje časova za 15 minuta. Za ovu promenu školskog kalendara ovog puta nije "zaslužna" korona, već teška ekonomska situacija koja podrazumeva štednju energenata.

ТРАЖЕ ДА ЧАСОВИ БУДУ КРАЋИ: Форум београдских гимназија предлаже мере штедње у образовним установама

Foto D. Milovanović

Tako je Forum beogradskih gimnazija uputio zahtev Ministarstvu prosvete u kome traži da se zimski raspust, koji je planiran od 30. decembra do 23. januara, pomeri i produži, te da počne u drugoj polovini januara i traje do polovine februra. Takođe je predloženo da se časovi skrate za pet, odnosno 15 minuta u najhladnijim danima.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da bi bilo logično da zimski raspust bude duži umesto što je skraćen, a da prolećni ne traje devet dana, jer tada je vreme lepše i toplije. Na pitanje da li je predlog Foruma beogradskih gimnazija prihvatljiv za njih, u Ministarstvu prosvete kažu da će, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pratiti energetsku situaciju i, u skladu sa njom, razmatrati i eventualno menjati školski kalendar i sprovoditi druge sistemske mere ukoliko bude bilo potrebno, uzimajući u obzir najbolji interes učenika. Oni ističu da je preporuke i mere za štednju energije propisalo Ministarstvo rudarstva i energetike za sva javna preduzeća i javne ustanove u koje spadaju i ustanove obrazovanja.

Inače, ranije je svim školama u Srbiji stiglo obaveštenje da naprave plan uštede energije za 15 odsto. Zahtev je stigao od Ministarstva rudarstva i energetike, preko resornog ministarstva prosvete. Ustanove treba da odrede osobe koje će se starati o smanjenju potrošnje energije i da se pripremi plan mera štednje u visini od najmanje 15 odsto na mesečnom nivou.

Sindikat obrazovanja Srbije je protiv toga da se skraćuju časovi i produžava raspust.

- Ne treba štedeti na školama, deca su tri godine trpela zbog korone, ne treba da trpe i zbog energetske krize - kaže Valentina Ilić, predsednica SOS. - Obrazovne ustanove treba da se greju, da je deci toplo, ako ne idu u školu, onda će kod kuće da troše energente kako bi se grejala, što znači da uštede nema, a trošak se prebacuje na roditelje. To nije dobra ideja.

I DALjE VAŽI ZVANIČNI KALENDAR

PREMA važećem školskom kalendaru, prvo polugodište završava se u petak, 30. decembra, kada počinje i zimski raspust koji traje do 23. januara. Jesenji raspust ove godine nije planiran, a u novembru đake čeka produženi vikend, kada će se spojiti državni praznik 11. novembar sa subotom i nedeljom. Tokom drugog polugodišta, osnovci će imati prolećni raspust od osam dana, koji će početi u ponedeljak, 10. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)