SVEMIRSKI CENTAR U BEOGRADU: Čuveni naučnik David Vujić posetio Mašinski fakultet i predložio osnivanje centra "Tesla-Pupin"

B.B.

06. 07. 2023. u 15:22

U ZNAK poštovanja prema Davidu Vujiću, američkom naučniku srpskog porekla i poslednjem živom članu srpske sedmorke koja je učestvovala u svemirskoj misiji Apolo američke agencije NASA, jedna od radionica u Studentskom centru izvrsnosti Mašinskog fakulteta u Beogradu, odnedavno nosi njegovo ime.

СВЕМИРСКИ ЦЕНТАР У БЕОГРАДУ: Чувени научник Давид Вујић посетио Машински факултет и предложио оснивање центра Тесла-Пупин

Foto: Mašinski fakultet

Profesor Vujić, koji  boravi u Beogradu povodom obeležavanja 80 godina kulture sećanja na Nikolu Teslu, rado se odazvao pozivu predstavnika Studentskog centra izvrsnosti da poseti Mašinski fakultet i prisustvuje simboličnom otvaranju radionice s njegovim imenom.

- Kao Studentski centar izvrsnosti Mašinskog fakulteta inicirali smo predlog da radionicu, u kojoj svoje ideje razvija studentski tim „Robotoid“ posvetimo gospodinu Vujiću i na taj način iskažemo zahvalnost, ne samo za doprinos nauci, nego i za promociju naše zemlje i inženjerstva u širem smislu, posebno u oblasti robotike i mehatronike i to sve u godini kada obeležavamo 80 godina od smrti našeg najvećeg naučnika i izumitelja Nikole Tesle - rekao je Bogdan Čarapić, koordinator Studentskog centra izvrsnosti.

Duboko dirnut gestom svojih mladih kolega, profesor Vujić je zahvalio Studentskom centru izvrsnosti i Mašinskom fakultetu na ukazanoj časti i toploj dobrodošlici, a zatim je članovima timova pročitao specijalno pismo koje im je uputio astronaut Vilijam Redi.

Kao prvi imenovani ambasador Tesline godine, on je u Beograd stigao s predlogom  o formiranju centra za svemirske istraživačke tehnologije „Tesla – Pupin”, sa sedištem u Beogradu. Naziv centra nije slučajno izabran. Srbi su dali ogroman doprinos američkim svemirskim istraživanjima, a Mihajlo Pupin je bio jedan o naučnika koji su 1915. godine agenciju koja je bila preteča NASA. Predlog o formiranju centra je izrađen je u saradnji sa Američkom svemirskom fondacijom i ima tri cilja. Prvi cilj je  prepoznavanje važnosti američko-srpske naučne saradnje u avijaciji i svemirskim istraživanjima. Drugi cilj  je usmeren na promociju srpske naučne zajednice kao potencijalnog saradnika u budućnosti američkih svemirskih istraživačkih programa i, treći cilj je promocija srpskih studenata, Univerziteta u Beogradu i instituta kao centara obrazovanja o svemirskim istraživanjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)