VEŠTINE PROTIV STRESA I ZA STICANJE SAMOPOUZDANJA: Program u 180 škola za više od 10.000 učenika šestog i sedmog razreda

B.B.

13. 11. 2023. u 11:59

U cilju pripreme ranih adolescenata, učenika VI i VII razreda osnovnih škola za izazove perioda adolescencije, Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC), realizuje u 180 škola program ”Veštine za adolescenciju”.

ВЕШТИНЕ ПРОТИВ СТРЕСА И ЗА СТИЦАЊЕ САМОПОУЗДАЊА: Програм у 180 школа за више од 10.000 ученика шестог и седмог разреда

Foto arhiva

Program “Veštine za adolescenciju” realizuje se radi pripreme ranih adolescenata, učenika VI i VII razreda osnovnih škola za izazove perioda adolescencije.

Cilj programa je jačanje otpornosti učenika na rizična ponašanja kroz razvoj veština za prevladavanje stresnih situacija, kao i prepoznavanje i regulaciju emocija.

Program nastoji da omogući stvaranje prihvatajućeg i podržavajućeg školskog okruženja kroz razvoj veština otvorene komunikacije, odgovornog donošenja odluka i osvešćivanje sebe (svojih stavova, vrednosti i potreba), kao i jačanje samopouzdanja. Predviđeno je da sadržaj programa nastavnici učesnici obuke kasnije primene na časovima odeljenske zajednice kroz radionice i diskusiju sa učenicima, a u tome im pomaže priručnik koji dobijaju tokom obuke. Implementacijom, zaposleni će sadržaj programa primeniti u radu sa blizu 10.000 učenika VI i VII razreda osnovnih škola.

Za zaposlene u školama organizovana je serija obuka i oni će implementirati programa u svojim školama.

Evaluacija programa na uzorku od više od 100 zemalja širom sveta pokazuje da program doprinosi većem samopouzdanju dece i mladih, uspešnijem ostvarivanjem i negovanju odnosa sa vršnjacima i bližnjima. Takođe, rezultati ukazuju na manju sklonost dece i mladih ka rizičnim ponašanjima, kao i na negovanje zdravijih stilova života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove