SPORAZUM SRPSKIH I ITALIJANSKIH FIZIČARA: Učešće u projektu "Ajnštajnov teleskop"

Lj.B.

04. 12. 2023. u 12:39

Italijanski institut za nuklearnu fiziku, Institut za fiziku u Beogradu i Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu potpisali su ugovor o saradnji.

СПОРАЗУМ СРПСКИХ И ИТАЛИЈАНСКИХ ФИЗИЧАРА: Учешће у пројекту Ајнштајнов телескоп

univerѕitete u beogradu

Rektor UB prof. dr Vladan Đokić rekao je da će ovaj ugovor, pored saradnje srpskih i italijanskih fizičara, omogućiti i učešće srpskih naučnika na međunarodnom projektu ”Ajnštajnov teleskop”:

- To je naučni i tehnološki projekat koji bi trebalo da osposobi naučnike da dotaknu fundamentalna pitanja u praktičnoj fizici, astrofizici i kosmologiji - rekao je rekor Đokić i naveo da će Ugovor o saradnji omogućiti i drugim članovima Univerziteta u Beogradu da se priključe radu na ”Ajnštanovom teleskopu”. - Ugovor predstavlja nastavak prethodnih sporazuma potpisanih između Univerziteta u Beogradu i Italijanskog instituta za nuklearnu fiziku.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori ocenio je da je saradnja Srbije i Italije u oblasti visokog obrazovanja dobra i dugotrajna i dodao da će Ugovor obezbediti srpskim fizičarima mogućnost da učestvuju u jednom od najambicioznijih istraživačkih projekata u narednoj deceniji.

- Cilj ”Ajnštajnovog teleskopa” je da napravi infrastrukturu velikih razmera za proučavanje kosmosa i detekciju gravitacionih talasa. Italija je lider projekta i kandidat da primi istraživačku infrastrukturu na Sardiniji - ukazao je Gori i istakao da će Ugovor o saradnji između italijanskog i srpskog instituta za fiziku biti prilika da se dalje razvije saradnja naučnih zajednica dve zemlje.

Sporazum su, osim rektora prof. Đokića, potpisali i dekan Fizičkog fakulteta prof. dr Ivan Belča, direktor Instituta za fiziku prof. dr Aleksandar Bogojević i potpredsednik Italijanskog instituta za nuklearnu fiziku prof. dr Marko Palavičini. Nakon potpisivanja sporazuma, održan je i naučni skup na temu ”Budući izazovi u fizici”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo