LIDERI U RAZVOJU POLJOPRIVREDE: Poljoprivredni fakultet proslavio 105. rođendan

Lj.B.

29. 03. 2024. u 12:00

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu svečano je obeležio 105 godina od osnivanja, akademijom u velikom amfiteatru, u prisustvu nekoliko stotina profesora, studenata, alumnista, partnera, gostiju.

ЛИДЕРИ У РАЗВОЈУ ПОЉОПРИВРЕДЕ: Пољопривредни факултет прославио 105. рођендан

univerzitet u beogradu

Poljoprivredni fakultet je osnovan 1919. godine kao šesti fakultet našeg Univerziteta, na inicijativu dr Sime Lozanića, prvog profesora agrikulturne hemije i tadašnjeg rektora. Godine 1933. Poljoprivredni fakultet se seli u Zemun, u impozantnu namenski sazidanu zgradu, koja je pod zaštitom države.

”Godinama smo plasirani između 30. i 75. mesta najboljih poljoprivrednih fakulteta na svetu. Za 10 godina imali smo više od 200 velikih projekata,i verujemo da znanjem i kapacitetima koje imamo obezbeđujemo još bolju budućnost za naš fakultet, ali i poljoprivredu Srbije”, istakao je dekan prof dr Dušan Živković. Poljoprivredni fakultet ima osam instituta: za ratarstvo i povrtarstvo, za hortikulturu, zootehniku, za zemljište i melioracije, za fitomedicinu, poljoprivrednu tehniku, za prehrambenu tehnologiju i biohemiju i za agroekonomiju.

”Negujući kulturu istraživanja, kritičkog mišljenja i praktičnog učenja, ovde se obrazuju generacije novih lidera i mladih profesionalaca koji su spremni da oblikuju budućnost poljoprivrede i društva. Dok obeležavamo sva dostignuća, moramo da se osvrnemo i na pitanja koji uključuju klimatske promene, bezbednost hrane, održivu poljoprivredu i ruralni razvoj  – a to su samo neki od složenih izazova koji zahtevaju inovativna rešenja, koja se generišu u okviru ove institucije, kroz akademske napore njenog kolektiva. U suočavanju sa navedenim izazovima, uloga poljoprivrednog obrazovanja i istraživanja ne može se zanemariti i na nama je da iskoristimo snagu znanja, inovacija i saradnje u ukupnoj društvenoj agendi za izgradnju otporne i održive budućnosti za generacije koje dolaze”, istakao je rektor Univerziteta u Beogradu prof dr Vladan Đokić.

U ime Ministrastva prosvete, jubilej je čestitao specijalni savetnik ministra prof dr Janko Samardžić, a priznanja su uručena najboljim studentima, autorima zapaženih naučnih radova i poslovnim partnerima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)