"HEMIJSKA TVRĐAVA" U MUZEJU NAUKE I TEHNIKE U BEOGRADU: Izložba - Posveta Mendeljejevu i Periodnom sistemu elemenata

Lj.B.

15. 04. 2024. u 13:00

Profesor dr Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta će u sredu, 17. aprila, u 19 sati otvoriti izložbu "Hemijska tvrđava" u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

ХЕМИЈСКА ТВРЂАВА У МУЗЕЈУ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ У БЕОГРАДУ: Изложба - Посвета Мендељејеву и Периодном систему елeмената

hemijski fakultet

Autorke Jasminka Korolija i Ljuba Mandić posvetile su izložbu 155. godišnjici otkrića periodnog sistema hemijskih elemenata i 190. godišnjici rođenja njegovog graditelja Dmitrija Ivanoviča Mendeljejeva.

Izložba "Hemijska tvrđava" za posetioce će biti dostupna od 18. aprila 2024. godine.

Interaktivna izložba prati nastajanje i rast periodnog sistema elemenata i prikazuje životne i neživotne uloge hemijskih elemenata putem kratkih priča: Joni metala i stisak ruku, Spasilac Zemlje, Treće mesto u Univerzumu, Glas blage histerije ali i anestezije, Mali Lucifer, Srebro iz gline, Šta povezuje sunđer i koprivu, Zapis u kosi, Jedinjenja opasna, a stvaraju se u organizmu, Odbrana zasnovana na mirisnim supstancama elemenata, "Molekulski taksi" kiseonika, Lud kao šeširdžija, Zbog njega nas um napušta, "Itaj, itaj!", Pacifista među najotrovnijim metalima, Aristokratija u moru, Grumen od 112 kg... Na izložbi će biti prikazani i različiti predmeti, materijali, kao i interaktivni eksponati.

Na izložbi je prikazano kako se periodni sistem menjao i rastao sve do 2010. godine kada je otkriven 118 element tenesin. Za izložbu je odabrano 28 hemijskih elemenata, najčešće prisutnih u našem životu.

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta 2024, a nekoliko predmeta na izložbi je iz Zbirke velikana srpske hemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo