SOLARNI PANELI NA KROVU: Projekat "Zeleni Fakultet dramskih umetnosti"

B.B.

22. 04. 2024. u 14:23

FAKULTET dramskih umetnosti je, obeležavajući Dan planete Zemlje, najavio i projekat „Zeleni FDU", koji ima za cilj prelazak na ekološki održivije radne procedure. U sklopu proslave organizovana je panel diskusija " Zelene transformacije u obrazovanju" na kojem su pored predstavnika Ministarstva prosvete i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija učestvovali i predstavnici UNDP-a, kao i rektorka Univerziteta umetnosti prof dr Mirjana Nikolić, rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić i profesori sa ETF-a.

СОЛАРНИ ПАНЕЛИ НА КРОВУ: Пројекат Зелени Факултет драмских уметности

Foto: FDU

Prema rečima prof. dr Miloša Pavlovića, dekana FDU, na krovu zgrade fakulteta biće postavljeni solarni paneli kojima će ustanova trošiti struju koju proizvede i koja dolazi iz zelenog izvora. Takođe, planirano je i otvaranje zelene punionice za napajanje baterija prenosne audio i video opreme i mobilnih studija.

- Jasno je da ćemo ovim značajno smanjiti štetne emisije sopstvenog rada, ali i uticati na lokalno - a posebno ekspanzivno rastuće biznis okruženje, te ih inspirisati na slične korake - rekao je Pavlović. - Pored ovoga ulazimo u dugoročni strateški proces adaptacije sopstvenog načina rada i organizacione kulture, orijentisan ka eko-zakoretu FDU-a kao ustanove obrazovanja i kulture, ali i ekološkom osvešćivanju svakog pojedinca koji čini FDU zajednicu.

Projekat „Zeleni FDU" sprovodi Fakultet dramskih umetnosti, uz finansijsku podršku Evropske unije. Ovaj projekat je deo šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji", koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije. U realizaciji projekta učestvuju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i Grad Beograd i Gradska opština Novi Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)