SVI DA PRATIMO DOSITEJEV PUT: Dodeljene povelje najistaknutijima koji su tokom 2023. dali doprinos obrazovanju

A. Z. K.

24. 04. 2024. u 06:36

NA SVEČANOJ akademiji u Narodnom pozorištu sinoć su dodeljene povelje "Dostej Obradović" pojedincima i ustanovama koje su dale doprinos u oblasti obrazovanja u našoj zemlji.

СВИ ДА ПРАТИМО ДОСИТЕЈЕВ ПУТ: Додељене повеље најистакнутијима који су током 2023. дали допринос образовању

Foto: I. Marinković

Od 25 prijava, koliko je stiglo na adresu Ministarstva prosvete, odabrano je 14 najboljih profesora, pedagoga, učenika i ustanova koji su svojim radom i uspesima zaslužili ovo priznanje.

Svečana akademija pod nazivom "Učitelj Dositej" organizovana je u sklopu Dositejevih dana, koji se obeležavaju od 10. aprila pa do kraja meseca. Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović sinoć je dodelila povelje laureatima, a kako je rekla, nada se da će im ovo biti motivacija da nastave da rade sa istim entuzijazmom.

Tri jubileja

OSIM priznanja koja su uručena najzaslužnijima, sinoć su obeležena i tri jubileja. Pre 240 godina objavljeno je Dositejevo delo "Sovijeti zdravog razuma", a 220 godina prošlo je od objavljivanja pesme "Vostani Serbie". Osim toga, i zadužbina koja nosi ime našeg prosvetitelja obeležava 20 godina rada.

- Nadam se da će dobitnicima Dositejeve povelje biti još veća motivacija u radu i obrazovanju mladih generacija - rekla je Slavica Đukić Dejanović. - Dositej je ključna ličnost u našoj istoriji i on je svojim radom postavio duboke temelje našoj kulturi i prosvetiteljstvu. Sledeći njegove ideje ministarstvo nastavlja da radi na stvaranju kvalitetnijih uslova za rad i učenje.

Za svoj predan rad i dobre rezultate odabrano je 14 najzaslužnijih koji su tokom prošle godine ostvarili dobre rezultate svojim radom i zalaganjem. Među nagrađenim ustanovama je PU "Radost" iz Novih Banovaca, osmoletke "Vuk Karadžić" iz Knjaževca, "Bratstvo i jedinstvo" iz Kucura, "Ilija Garašanin" iz Aranđelovca. Među nagrađenim pedagoškim savetnicima su Ivan Marković iz Koceljeve, Biljana Ajdačić iz Ivanjice, kao i troje beogradskih profesora magistar Dejan Bošković, Marija Bastić, Milanka Berković. Među nagrađenima je i profesor na Fakultetu muzičke umetnosti i MŠ "Josip Slavenski" Uroš Dojčinović, direktorka PU "Plavi čuperak" iz Titela Jovanka Andrić.

Povelje su dodeljene i učeniku sedmog razreda zaječarske osmoletke "Ljuba Nešić" Luki Rodiću i Milici Cvijović koja je bila učenica generacije užičke gimnazije, a sada studentkinja prve godine Elektrotehničkog fakulteta. Nagradu je dobio i Fakultet pedagoških nauka u Jagodini Univerziteta u Kragujevcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)