NAUČNIM RADOM IZBILI NA 376 MESTO: Akademska zajednica nije iznenađena visokim rangom BU na listi Global 2000

Lj.B.

28. 05. 2024. u 11:27

Uspeh Univerziteta u Beogradu koji je prema najnovijoj listi Global 2000 Centra za svetsko rangiranje univerziteta, pozicioniran u prvih 1,8 odsto univerziteta od ukupno 20.966 rangiranih ustanova širom sveta - nije iznenadio akademsku zajednicu.

НАУЧНИМ РАДОМ ИЗБИЛИ НА 376 МЕСТО: Академска заједница није изненађена високим рангом БУ на листи Глобал 2000

Rektorat UB na putu povratka u elitu, Foto Z. Jovanović

Kako nam je rekao prof. dr Branislav Boričić doskorašnji prorektor za međunarodnu saradnju, BU oduvek se visoko kotirao na raznorodnim rangiranjima.

- Na ovako dobar plasaman, visoko 376. mestu od ukupno 20.966 rangiranih svetskih univerziteta, dominantno su uticali kvalitetan naučno-istraživački rad i, kao njegova logična posledica, kvalitetno obrazovanje koje studentima mogu da pruže fakulteti - kaže prof. Boričić.

Pri rangiranju gldani su indikatori iz četiri oblasti - obrazovanje, mogućnost zapošljavanja, akademska dostignića nastavnog osoblja i broj i kvalitet objavljenih naučnih radova u viskocitiranim i uticajnim časopisima. Prof. Boričić naglašava da su naši profesori, studenti i studijski programi, u proseku, među tri odsto najboljih na svetu.

- Oko 5.000 doktora nauka i oko 90.000 studenata čine dugoročno stabilan naučno-istraživački i obrazovni potencijal BU - kaže Boričić. - Broj naučnih radova objavljenih u vrhunskim međunarodnim časopisima za poslednju deceniju, oscilira između 3.000 i 5.000 godišnje. Precizne podatke o zapošljavanju naših studenata nemam, ali imam utisak da smo i u tom domenu, kao visokoškolska institucija visoko kotirani u nacionalnim okvirima. Mene lično zabrinjava to što veliki broj naših kompetentnih diplomaca profesionalnu karijeru gradi u inostranstvu.

Najsveobuhvatnije rangiranje

Global 2000 Centar za svetsko rangiranje univerziteta, inače, sprovodi najsveobuhvatnije akademsko rangiranje univerziteta u svetu. Ono što je dodatno jedinstveno za ovu listu je to da se jednaki značaj daje indikatorima koji su vezani kako za nastavno osoblje, tako i za same studente. Povodom ovog uspeha, čestitke rektoru prof. dr Vladanu Đokiću, profesorima, istraživačima i studentima Univerziteta u Beogradu uputio je predsednik Centra za svetsko rangiranje univerziteta dr Nasim Mahasen.

U nekim indikatorima BU stoji bolje u nekim lošije, pa je tako zauzeo prvo mesto u Srbiji, a 153. u Evropi, kada je reč o rangiralju obrazovanja je na 498. mestu, a po istraživanjima na 343. mestu.

- Ovo je, verujem, i dobar povod da se u celom društvu povede dijalog o obrazovanju kao najznačajnijem preduslovu za stabilan ekonomski rast i prosperitet - kaže profesor Boričić.

Uspehom našeg najvećeg i najstarijeg univerziteta nije iznenađen ni dekan Fakulterta organizacionih nauk prof. dr Milan Martić:

- Zaposleni na Univerzitetu su postigli zavidne rezultate kako u pogledu ukupnog broja objavljenih radova, tako i broja radova u vodećim časopisima, dok su se posebno istakli kroz aspekt citiranosti - naglašava prof. Martić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura