STRUČNA RADNA SNAGA, NAJVEĆI IZAZOV: Održana konferencija "Stručno obrazovanje u Srbiji i osposobljavanje za budućnost"

Lj.B.

28. 05. 2024. u 15:39

KVALIFIKOVANA radna snaga, odnosno dobro stručno osposobljeni mladi ljudi biće jedan od najvećih izazova u budućnosti.

СТРУЧНА РАДНА СНАГА, НАЈВЕЋИ ИЗАЗОВ: Одржана конференција Стручно образовање у Србији и оспособљавање за будућност

G.Šljivić (arhiva)

Oni će predstavljati ključ ekonomskog razvoja i konkurentnosti svake zemlje. U brojnim kompanijama u Srbiji, ali i u EU smatraju da će potreba za stručnim i sposobnim radnicima biti velika.

Ovo je poručeno na konferenciji "Stručno obrazovanje u Srbiji i osposobljavanje za budućnost", na kojoj je rečeno i da je u Srbiji za narednu školsku godinu planirano 30 novih programa nastave i učenja za obrazovne profile stručnog obrazovanja u različitim područjima rada. Neki od ovih programa su inovirani i osavremenjeni, a neki, poput profila poljoprivredni tehničar digtalnih tehnologija ili prehrambeno-biotehnološki tehničar, su potpuno novi i po prvi put će biti uvedeni u sistem stručnog obrazovanja u našoj zemlji.

Da su svi ovi planovi i programi inovativno povezali srodne discipline, istakla je ministarka Slavica Đukić Dejanović. Ona je navela je da se koncept planova i programa srednjeg stručnog obrazovanja zasniva na obezbeđivanju optimalnog odnosa opšteg, stručnog i praktičnog znanja u datoj disciplini.

- Kada je reč o dualnom modelu obrazovanja, plan i program nastave i učenja sprovodi se na dva mesta, u školi i u kompaniji, kod poslodavca, a učenici kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad u kompaniji stiču znanja, veštine, stavove i odnos prema radu - rekla je Đukić Dejanović. Danas je više nego vidljivo koliko tehnološki razvoj, digitalizacija i zelena tranzicija utiču na promene tržišta rada, ali i naših svakodnevnih života - navela je ona.

Konferenciji su prisustvovali i ambasador Austrije u Beogradu Kristijan Ebner, trgovinski savetnik pri ambasadi Austrije Jirgen Šreder, direktor Austrijske agencije za obrazovanje i internacionalizaciju Jakob Kaliče i Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.

Pre početka Konferencije, ministarka Slavica Đukić Dejanović je pozdravila učenike srednje ugostiteljske škole i njihove profesore koji su na praksi u hotelu u kome je događaj organizovan. Porazgovarali su o o njihovim iskustvima, stručnom obrazovanju, njihovim očekivanjima i rezultatima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura